Mag mijn organisatie nu nog op TikTok of niet?

door | 6/04/2023

De krantenkoppen en nieuwsberichten lijken er niet om te liegen. Steeds minder organisaties wagen zich op de Chinese app TikTok uit vrees voor spionage. Maar tegelijk is TikTok nog altijd één van de populairste platformen om met jongeren in interactie te gaan. Volgens de recente Digimeter gebruikt 48% van de Vlaamse jongeren de app.

Ook al krijgen we heel veel vragen tijdens onze opleidingen over het al dan niet verbieden van TikTok. Bij I Like Media blijven we in elk geval grote fan van dit creatief platform. In dit artikel helpen we jou graag op weg met enkele alternatieven, tips en tricks om met TikTok om te gaan.

Wat is het probleem eigenlijk?

In de hele Westerse wereld groeit de zorg over de privacy van TikTok. De VS besloten in december al de app te verbieden op alle apparaten van de federale overheid uit vrees voor mogelijke spionage door China. In november 2022 moest TikTok trouwens zelf toegeven dat werknemers in het Chinese hoofdkantoor toegang hadden tot de persoonlijke gegevens van Europese gebruikers en onder meer journalisten lokaliseerden die zich kritisch hadden uitgelaten.

Voor particulieren zien wij  op zich weinig problemen. TikTok verzamelt niet meer of andere data dan Facebook, Instagram en andere sociale media doen. Maar op dit moment vertrouwen we als Westers land de Amerikanen iets meer met onze data dan de Chinezen.

Wat doe je dan best als organisatie? Bij I Like Media zien we 4 mogelijkheden:

1. Pas je instellingen aan

Optie 1: je blijft TikTok gewoon verder gebruiken, maar maakt het zo veilig mogelijk. Ga bijvoorbeeld alvast naar de instellingen van TikTok en kies voor ‘Privacy’. Daar kan je instellen om je locatie nooit met iemand te delen. Ook ‘Contacten en Facebookvrienden synchroniseren’ zet je best uit. 

Let op: net als elk sociaal netwerk verzamelt TikTok natuurlijk nog veel andere gegevens die je niet kunt uitschakelen en waar ook niet altijd even duidelijk is wat ze er precies mee doen.

2. Haal de app van je werktelefoon

Iets drastischer en voorzichtiger. Aangezien we op dit moment niet weten of en hoeveel China ons echt bespiedt via TikTok, kun je uit voorzorg de TikTok-app weghalen van op je smartphone. Dat betekent de facto dat je organisatie (voorlopig) niet meer op TikTok actief is.

Bij heel wat overheden is dat nu al zo. Ambtenaren mogen TikTok niet op hun werktelefoon staan hebben. Wat je collega’s op hun privé smartphone doen, heb je als werkgever natuurlijk minder over te zeggen.

Let op: het is niet omdat je de app weghaalt op je telefoon, dat je je account ook moet deleten. Over een half jaar ziet de wereld er misschien helemaal anders uit en wie weet kan je organisatie dan opnieuw starten met TikTok?

3. Zorg voor een aparte telefoon

Schaf een extra smartphone aan en zet op die telefoon enkel TikTok en pakweg een videobewerkingsprogramma. Zo is er zo goed als geen data waar TikTok toegang toe kan hebben. Extra voordeel: op die manier kun je nog gemakkelijker eens een takeover doen op TikTok. Gewoon de TikTok-telefoon meegeven en je kunt aan de slag. 

Als je die smartphone ook enkel met 4G/5G gebruikt, dan is er ook geen gevaar voor je bedrijfsnetwerk. Ons lijkt het in elk geval verdedigbaar tegenover je bazen om TikTok op die manier toch te blijven gebruiken. Maar 100% veilig is het natuurlijk nooit.

TIkTok alternatieven

4. Verwijder je account en kies voor Instagram Reels

Zien je bazen het écht niet zitten om toch op TikTok te blijven inzetten? Delete dan je account en zet volop in op Instagram Reels. Toegegeven: qua creatieve mogelijkheden kan Reels nog niet tippen aan TikTok, maar is wel the next best thing.

Ook belangrijk om te weten: op TikTok tref je een veel jonger publiek aan dan op Instagram. Instagram heeft dan weer als voordeel dat je daar een veel bredere doelgroep aantreft. En op Instagram vind je ook een pak tools specifiek voor bedrijven.

Bestel ons boek!

140 pagina's vol inspirerende voorbeelden, concrete formats en tips om YouTube, TikTok en Reels te veroveren!

Opleiding volgen?

Verbeter je digitale skills op het vlak van Canva, Flexmail, TikTok, Instagram, LinkedIn, online video, ...

De Toptopical-kalender voor 2023!

Spreadsheet met inhaakdata

Meer dan 1000 'speciale dagen' opgelijst om op in te haken op je sociale media!

Luister naar onze podcast

Luister naar onze podcast over digitale communicatie 'Na de biep'

Lees zeker ook eens