Checklist voor de perfecte caption bij je Reels

door | 8/02/2024

Je beelden trekken de aandacht van je kijker, maar het is vaak de tekst die erbij staat die tot interactie aanzet. Of die je kijker meer uitleg geeft over wat hij net gezien heeft. Die tekst, dat bijschrift noemen we ‘de caption’. Een goede caption schrijven is een kunst op zich. Maar oefening baart kunst. We helpen je graag op weg.

1. Houd het kort en bondig

Een ellenlange caption leest niemand, zeker niet onder Instagram of Facebook Reels. Hou het kort en krachtig.

2. Zorg ervoor dat je caption relevant is

Het klikt wat triviaal, maar schrijf een caption die past bij het onderwerp van je video. 

3. Wees origineel

Schrijven voor sociale media is een kunst. Probeer een unieke draai te geven aan je caption. Vermijd mededelende zinnen, maar werk met vragen, uitroepen en gebruik ’emotionele’ woorden als ‘spannend’, ‘verbaasd’, ‘genieten’, ‘blij’ … 

4. Trek de aandacht

Instagram toont enkel de eerste paar tekens. Om de hele caption te lezen, moet je op ‘meer lezen’ klikken. Denk na over hoe je de aandacht kan trekken of een glimlach kan uitlokken bij je publiek en val meteen met de deur in huis.

5. Gebruik emoji’s

Emoji’s zorgen voor een betere leesbaarheid van je caption. Het zijn ankerpuntjes die de aandacht trekken van je kijker. Zeker functionele emoji’s als handjes, pijltjes of cijfers. 

6. Gebruik heerlijk heldere taal

Vermijd complexe zinnen of jargon dat je publiek niet begrijpt. Schrap omslachtige zinsconstructies met veel adjectieven, bijzinnen of voorzetstelconstructies als ‘rekening houdend met het feit dat’

7. Wees consistent

Denk na over je tone of voice. Maak een keuze tussen jij en u. Hoe consistenter je stijl, hoe meer herkenbaarheid en betrokkenheid je opbouwt bij je volgers.

8. Voeg een call-to-action toe aan je caption

Moedig je kijker aan om je video te liken, te delen, een comment te schrijven of je video door te sturen of op te slaan. Of sterker nog, je publiek te overtuigen om je website te bezoeken of in te schrijven voor je nieuwsbrief.

9. Gebruik de juiste hashtags

Door hashtags toe te voegen aan je Instagramberichten, Reels én Stories vergroot je je online vindbaarheid enorm. Zet ze bij voorkeur onderaan, gescheiden van de tekst zelf. Je doelgroep zal je veel sneller vinden als je de juiste hashtags gebruikt. Gebruik ze liever in de taal van je doelgroep. Inspiratie vind je op All Hashtag of Tagfinder.

Meer weten over online video?

Neem dan snel een kijkje in ons boek ‘Online video: tips, tricks & trends’: een onmisbare gids voor iedereen die zijn online videoskills naar een hoger niveau wil tillen.

Of je nu ondernemer bent die videocontent wilt gebruiken om je merk te versterken, een creatieve professional die zijn passie voor video wil delen, of gewoon een enthousiaste hobbyist die graag verbluffende video’s wil maken, dit boek biedt de kennis en inspiratie die je nodig hebt.

Bestel ons boek!

140 pagina's vol inspirerende voorbeelden, concrete formats en tips om YouTube, TikTok en Reels te veroveren!

Opleiding volgen?

Verbeter je digitale skills op het vlak van Canva, Flexmail, TikTok, Instagram, LinkedIn, online video, ...

De Toptopical-kalender voor 2023!

Spreadsheet met inhaakdata

Meer dan 1000 'speciale dagen' opgelijst om op in te haken op je sociale media!

Luister naar onze podcast

Luister naar onze podcast over digitale communicatie 'Na de biep'

Lees zeker ook eens