Dit zijn nu de beste videomontage-apps voor jou

door | 12/12/2024

Je smartphone zit vol met toffe videobeelden. Nu begint het echte werk: monteren. Maar welke app kies je? Wij testten talloze montage apps zodat jij dat niet meer hoeft. Voor elk type videomaker vonden wij de perfecte app: de ongeduldige starter, creatieve storyteller en de veeleisende professional.

De ongeduldige starter

  • ✅ Weinig tijd (en laten we eerlijk zijn: geduld)
  • ✅ Weinig ervaring
  • ✅ Weinig budget

Meer doen met video. Daar ben je al een tijdje van overtuigd. Maar laten we eerlijk zijn. Jouw talenten liggen elders en je agenda is al vol genoeg. Je wil een snelle oplossing om tot mooie professionele video’s te komen.

Weet dat dit begint met een plan, mooi gefilmde videobeelden én een strakke workflow. Pas daarna levert de juiste keuze voor een montage-app echt resultaat op. De 3 apps die wij aanraden voor mensen die geen zin hebben om veel te prutsen met settings en functies:

1. Canva

Canva is niet alleen handig voor grafische content. Je kan er ook heel rap en eenvoudig video’s mee bewerken. Ideaal voor mensen die de tool al gebruiken. Dan weet je al vrij snel hoe je ermee aan de slag kan voor videomontage. Het leuke van Canva’s video-editor is dat het allemaal lekker simpel is. Even wat tekst toevoegen, een animatie erin gooien, muziekje eronder – klaar!

Er zit ook een enorme berg aan stockbeelden en -video’s in waar je uit kunt kiezen. En sinds kort kun je zelfs automatisch ondertitels laten maken. Ja, ook in het Nederlands.
Perfect dus als je net begint met video’s maken en snel iets in elkaar wilt zetten.

Of je nu op je computer werkt of op je telefoon, Canva laat je makkelijk schakelen. Begin op het ene apparaat en ga naadloos verder op het andere. Perfect voor beginners of als je gewoon snel en zonder gedoe iets in elkaar wilt zetten.

Maar eerlijk is eerlijk: ben je wat verder gevorderd, dan bots je op nogal wat beperkingen. Je kan bijvoorbeeld niet met verschillende videolagen werken, waardoor je vastzit aan vrij basic, rechttoe-rechtaan video’s. Prima voor simpele projecten, maar daar houdt het wel een beetje op.

2. LightCut

Deze slimme video-editor doet het meeste werk voor je. Met één klik maakt LightCut automatisch een montage van je beelden, compleet met overgangen en muziek. Je kiest gewoon een stijl, en de app doet met behulp van wat AI-magie de rest. LightCut is helemaal gratis en gemaakt door DJI, dat bekende Amerikaanse merk van drones en gimbals.

Wel een kleine kanttekening: je bent afhankelijk van de templates die de app biedt. Die moeten natuurlijk maar net passen bij de stijl en inhoud van jouw video. Maar als je een template vindt die werkt, zit je meteen goed! Dat scheelt dan weer tijd. LightCut is perfect voor iedereen die graag monteert op een smartphone en snel resultaat wil met minimale inspanning.

3. Clipchamp

Clipchamp is een verborgen parel voor iedereen die dagelijks werkt in het Microsoft Teams-ecosysteem. Deze gebruiksvriendelijke video-editor op desktop is perfect geïntegreerd met andere Microsoft-tools.

Daardoor maak en deel je jouw videobeelden moeiteloos langs de verschillende Microsoft-apps. De mogelijkheden zijn wat uitgebreider dan bij de vorige twee opties, maar de opties blijven beperkt.

Je monteert in meerdere videolagen en er is automatische ondertiteling, maar je kan die dan weer niet in je huisstijl zetten. Ideaal voor de Microsoft-gebruiker wie efficiënt video’s wil maken binnen een vertrouwde omgeving.

 

De creatieve storyteller

✅ Tijd om te experimenteren
✅ Oog voor detail
✅ Zin om jouw verhaal écht te laten spreken

Je ziet van alles op sociale media. Inspirerende video’s, creatieve edits, strakke overgangen. Je kunt niet wachten om het zelf te proberen. Het gaat je niet om snelheid, maar om kwaliteit. Om een verhaal dat blijft hangen.

De basics van videomontage ken je, maar je hebt het gevoel dat er meer in je zit. Je wil experimenteren met effecten en overgangen. Spelen met muziek en timing. Als je eenmaal in je flow zit, vergeet je de tijd. Niet dat je haast hebt, want  het resultaat moet gewoon goed zijn. 2 apps om je creativiteit op los te laten.

1. CapCut

Dé tool voor iedereen die snel wil inspelen op de nieuwste videotrends. Het biedt een enorme hoeveelheid mogelijkheden, van geavanceerde effecten tot slimme functies waarmee je moeiteloos aan de slag kan met trends van TikTok. Perfect voor creatieve makers die willen experimenteren en scoren op sociale media.

Maar let op: wat ooit volledig gratis was, verdwijnt steeds vaker achter een betaalmuur. Wil je de mooiste effecten en alle functies? Dan moet je bijbetalen. Wel 9 euro per maand. En omdat CapCut van de makers van TikTok is, is het gebruik ervan voor overheidsmedewerkers vaak niet toegestaan. Innovatief, maar met een keerzijde

2. Kapwing

Onlangs ontdekten we Kapwing, een videobewerkingstool die verder gaat dan CapCut. Dankzij de geïntegreerde AI-functionaliteiten kun je sneller en creatiever aan de slag met je videobewerking.

Een van de krachtigste functies is de automatische transcriptie: binnen enkele seconden zet Kapwing je video om in tekst. Met ‘text-based editing’ pas je vervolgens je video aan door simpelweg de tekst te bewerken – een revolutionaire aanpak in videomontage.

De AI-mogelijkheden gaan nog verder met automatische B-roll generatie. Daarnaast biedt Kapwing samenwerkingstools, waardoor je gemakkelijk met anderen aan projecten kunt werken.

Er is wel één belangrijk nadeel: in de gratis versie worden video’s geëxporteerd met een groot watermerk. Voor de watermerkvrije versie betaal je €18 per maand.

De veeleisende professional

✅ Hoge eisen aan kwaliteit
✅ Oog voor de kleinste details
✅ Volledige controle over het eindresultaat

Je bent geen beginner meer. Voor jou draait het om perfectie. Elk shot, elke overgang, elk detail moet kloppen. Je hebt een duidelijke visie en weet precies wat je wilt bereiken. Je filmt soms wel eens met je smartphone, maar evengoed met hoogwaardige apparatuur. Je werkt het liefst met tools die jou volledige controle geven.

Experimenteren met kleuren, precisie in de montage, een perfecte balans tussen beeld en geluid – dat is waar jij voor gaat. Snelheid is belangrijk, maar kwaliteit staat voorop. Jij wilt video’s die niet alleen goed zijn, maar uitblinken. 2 apps die helemaal bij je passen.

1. Adobe Premiere Pro

Dé standaard voor professionele videobewerking en een droom voor elke videomaker. Alles wat je als professional nodig hebt, kun je met Premiere Pro realiseren. Van complexe montages tot subtiele kleurcorrecties en hoogwaardige audioverbetering.

Premiere loopt bovendien op kop als het om de integratie van nieuwe AI-mogelijkheden gaat. Automatisch transcripties en bijschriften genereren, dialogen verbeteren, kleuren afstemmen en zelfs clips verlengen. Het is dé tool voor wie niets aan het toeval overlaat. Maar dat vakmanschap heeft wel een prijskaartje: 27 euro per maand.

2. Davinci Resolve

DaVinci Resolve is een professioneel videobewerkingsprogramma dat kan wedijveren met Adobe Premiere Pro – zelfs zonder al die AI-functionaliteiten. Het biedt geavanceerde montagetools en een van de meest uitgebreide kleurcorrectiesystemen in de markt.

Het meest opvallende voordeel: de gratis versie bevat alle essentiële functies die professionals nodig hebben voor hoogwaardige videobewerking. Voor de Studio-versie, die extra mogelijkheden biedt zoals 6K-video-export en automatische ondertiteling, betaal je eenmalig €300.

Er is wel een leercurve: het programma vraagt meer tijd en toewijding om onder de knie te krijgen dan sommige andere editors.

Niet de app, maar de maker

Welke video-editor het beste bij jou past, hangt dus volledig af van jouw behoeften en ervaring. Ben je een starter die snel resultaat wil? Dan zijn Canva, LightCut of Clipchamp uitstekende keuzes.

Wil je je creativiteit de vrije loop laten en experimenteren met de nieuwste trends? Dan bieden CapCut en Kapwing precies wat je zoekt. En voor de veeleisende professional die complete controle wil, zijn Adobe Premiere Pro en DaVinci Resolve de go-to tools.

Het belangrijkste is dat je een tool kiest die aansluit bij jouw werkwijze, budget en ambities. Begin met de basics en groei door naar complexere tools wanneer je daar aan toe bent. Want uiteindelijk is het niet de app die het verschil maakt, maar wat jij ermee doet.

Zelf ook leren monteren?

Check onze kalender en filter op het thema ‘video’ om te zien wanneer de volgende opleiding over video maken en monteren op het programma staat bij I Like Media.

👉 Naar de kalender

De Toptopical-kalender van 2025 aan je muur

We drukten een handige poster om op te hangen in je kantoor. Zo vergeet je nooit nog een speciale dag!

Opleiding volgen?

Verbeter je digitale skills op het vlak van Canva, Flexmail, TikTok, Instagram, LinkedIn, online video, ...

De Toptopical-kalender voor 2025!

Spreadsheet met inhaakdata

Meer dan 1000 'speciale dagen' opgelijst om op in te haken op je sociale media!

Luister naar onze podcast

Luister naar onze podcast over digitale communicatie 'Na de biep'

Lees zeker ook eens