Zo ondertitel je video’s op YouTube en Facebook

door | 15/03/2019

Ondertitels schrijven is een tijdrovende werkje. Zeker als je video’s voor Facebook maakt. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om het werkje makkelijker te maken, bijvoorbeeld de ingebouwde ondertitelingstool van YouTube.

stap 1: de video opladen op YouTube

Je moet je video op YouTube zetten om gebruik te maken van hun tool. Dat hoeft geen probleem te zijn: als je niet wil dat de video op YouTube verschijnt, dan zet je die gewoon op Verborgen (Unlisted) of Privé (Private).

Stap 2: maak een transcriptie door gebruik te maken van de transcriptietool

Eerste voordeel van de tool: transcriberen is simpel. Gedaan met een stukje typen en op pauze drukken en weer een stukje typen. YouTube pauzeert de video zodra jij typt (zodat je rustig kan typen), en speelt hem af als je stopt met typen (zodat je kan luisteren).

Je vindt de tool in het dashboard van de video:

Daar kan je nieuwe ondertitels toevoegen door een transcriptie te maken.

Stap 3: YouTube synchroniseert automatisch je transcriptie

Klaar met typen? Klik op autosync en YouTube synchroniseert automatisch de tekst met de audio. Als dat gedaan is (geef het een minuutje of twee), kan je nog aanpassingen doen. YouTube is niet 100% accuraat, dus die aanpassingen zijn meestal wel nodig, maar het grootste werk is gedaan. Bedankt, spraaktechnologie!

Stap 4: Download het SRT-bestand

Staan alle titels goed? Dan kun je het SRT-bestand gratis en voor niks downloaden. Klaar om bijvoorbeeld samen met de video te uploaden op Facebook.

Ga naar het tabblad Ondertiteling en klik op de gepubliceerde ondertiteling. Ik kies in onderstaand voorbeeld NIET voor de door YouTube automatisch gegenereerde ondertiteling, maar voor de ondertiteling die ik eerder zelf heb geüpload: Nederlands.

De automatische ondertiteling wordt gegenereerd door zelflerende algoritmen, waardoor je ondertiteling soms niet helemaal klopt. Kies je wel voor automatische ondertiteling? Zorg er dan voor dat je deze handmatig naloopt en aanpast om de ondertiteling kloppend te maken.

Stap 5: Importeer je ondertitels in Facebook

Zoek je Facebook-video op of upload je video en klik op het tweede tabblad Onderschriften en upload vervolgens je .srt-bestand:


Zelf video leren maken met je smartphone?

Tijdens onze opleidingen of workshops video leer je hoe je een goed verhaal uitdenkt en hoe je het filmt en monteert met je smartphone.

Bestel ons boek!

140 pagina's vol inspirerende voorbeelden, concrete formats en tips om YouTube, TikTok en Reels te veroveren!

Opleiding volgen?

Verbeter je digitale skills op het vlak van Canva, Flexmail, TikTok, Instagram, LinkedIn, online video, ...

De Toptopical-kalender voor 2023!

Spreadsheet met inhaakdata

Meer dan 1000 'speciale dagen' opgelijst om op in te haken op je sociale media!

Luister naar onze podcast

Luister naar onze podcast over digitale communicatie 'Na de biep'

Lees zeker ook eens