Ook steden en gemeentes zijn aanwezig op sociale media. Zij proberen informatie tot bij hun inwoners te brengen.

Bij velen blijft dit een basistekstje en een link naar hun website. Andere gemeentes proberen met hun pagina ook de betrokkenheid met hun publiek te verhogen of informatie op een creatieve wijze te verpakken.

1. Gent: vertel het met video

Gent zet al een paar jaar in op video: beleidsbeslissingen, grote openbare werken, achter de schermen van de stad of aankondigingen van evenementen, worden steevast met een leuke video aangekondigd.

Let wel, deze aanpak vergt tijd en budget om dit mooi uit te werken en is dus niet van toepassing voor alle steden en gemeentes.

Deze aanpak werd in 2018 genomineerd voor de Prijs voor overheidscommunicatie van Kortom vzw.

Lage-emissiezone Gent 2020

Als stad ondernemen we verschillende stappen om de luchtkwaliteit te verbeteren voor alle bewoners en bezoekers, groot en klein. De lage-emissiezone is één van de vele maatregelen. In 2020 wordt ze ook in Gent ingevoerd. Zo hebben we meer ademruimte en kunnen we nog meer genieten van het stadsleven.'LEZ 2020 Gent' uitgelegd in 1 minuut? 🚗🚙Check dit filmpje. Zo ben je meteen mee!#EGCA2020

Geplaatst door Stad Gent op Dinsdag 27 maart 2018

2. Aalst: jezelf profileren als shoppingstad

Aalst is meer dan carnaval alleen, en dat willen ze in de kijker zetten met deze fijne campagne via sociale media. Wat heb je nodig? Een BV, een leuk filmpje en een paar goed gevonden woordspelingen met het woord ‘zak’.

'Aalstenaars zijn zakkenvullers!’ Met deze uitdagende stelling verleidt Iwein Segers je om naar Aalst af te zakken om te shoppen. Op 16 maart kan je jij bij meer dan 100 handelszaken in onze shoppingstad ‘je zakken vullen’. Elke 10de klant is een gelukzak en ontvangt een stoffen tas met grappige opdruk. #zakskenemmen

Geplaatst door Stad Aalst op Dinsdag 26 februari 2019

Nog meer inspiratie nodig?

Snuister door onze inspiratiegids vol goede voorbeelden van organisaties die in 2018 scoorden met hun posts op sociale media.

> Download nu gratis


3. Deurne: de interactieve kaart

Wist je dat Deurne 20 buurten telt? 😱 Zet hieronder het nummertje van je buurt en we geven je een leuk weetje over jouw buurt 😀

Geplaatst door District Deurne op Dinsdag 10 april 2018

Met deze kaart kreeg je een leuk weetje, maar dit kan evengoed ingezet worden voor:

  • grote infrastructuurwerken
  • verkeerscirculatie tijdens grote evenementen
  • groen-, afval- of PMD-ophalingen per zone

Let wel: een chatbot kan hier veel werk voor je opknappen. Zonder chatbot kan het, maar zal er toch wat organisatie aan te pas komen.

4. Middelkerke: uit de oude doos

Steden en gemeentes beschikken over een uitgebreid archief foto’s uit de oude doos. Ideale content om mensen herinneringen te laten ophalen. Het zorgt ook voor een grote reactiegraad.

Juist een doos dia's gevonden op zolder! Was het nu Middelkerke in de jaren '70, '80 of '90#RetroMiddelkerke #WasAllesBeter?

Geplaatst door Middelkerke op Donderdag 24 januari 2019

5. Roeselare: laat je publiek kiezen

Roeselare had 2 modellen van intelligente vuilnisbakken. Om iedereen een kans te geven om hun mening te ventileren, organiseerden ze een poll.

( Link )

6. Veurne: Your Tax Money At Work

Om negatieve reacties tegen te gaan, heeft het stadsbestuur van Veurne tijdens de winterprik aan zijn inwoners een overzicht gegeven van de inspanningen die ze doen om de wegen bereidbaar te houden.

Het resultaat was frappant: geen opmerkingen over ongestrooide wegen.

Strooien in Veurne

Vannacht kan er heel wat sneeuw vallen en dus is het alle hens aan dek bij de Technische Dienst!De strooiploegen zijn volop bezig met de laatste voorbereidingen voor ze straks aan hun ronde beginnen. In totaal moeten ze bijna 70 kilometer sneeuw- en ijsvrij zien te maken.

Geplaatst door Veurne op Dinsdag 29 januari 2019

7. Evergem: overtuig je doelgroep met testimonials

Het gemeentebestuur van Evergem wil digitale nieuwsbrieven voor senioren promoten. Hoe kan je dat beter doen door testimonials van senioren over hun nieuwsbrief te gebruiken.

Nieuws over Evergem in je mailbox? Dat kan! Abonneer je op één van onze zestien digitale nieuwsbrieven. Sinds kort is er…

Geplaatst door Gemeente Evergem op Dinsdag 19 februari 2019

Zelf ook fantastische posts leren maken voor je Facebookpagina?

I Like Media geeft de komende maanden nog heel wat opleidingen over Facebook en contentstrategie.