Scoor met creatieve content (6): Maak je eigen memes

door | 6/11/2021

Memes zijn razend populair bij jongeren (en eigenlijk ook wel bij een ouder publiek). Klassiek bestaan ze uit een grappige foto met tekst op, meestal in grote witte hoofdletters. Je kunt het internet afspeuren naar grappige memes en die delen. Maar je maakt het nog relevanter voor je organisatie als je ze gewoon zelf maakt.

Memes trekken sowieso aandacht in de startpagina. En als je het goed aanpakt, krijg je er ongetwijfeld ook nog een pak likes voor als beloning.

Tip: Gebruik een Meme Generator

Er bestaan heel wat websites die het je gemakkelijker maken om een eigen meme te maken. Een van de bekendste is www.imgflip.com. Met de app Mematic maak je memes ook op je smartphone. Pluk een populair beeld uit de databank en zet er een nieuwe tekst op. Of laad een eigen beeld op.

Welke tool deze organisaties gebruikten, weten we niet. Maar ze tonen wel dat het loont om met memes aan de slag te gaan in je contentstrategie:

1. Arteveldehogeschool

Studenten en memes: het is een gouden combinatie. Arteveldehogeschool in Gent maakt geregeld zelf een leuke meme, knal op de thematiek waar studenten wakker van liggen.

2. KDG Hogeschool

Zelf geen inspiratie om goede memes te bedenken? Dan kun je ook aan je achterban vragen om een goede meme te delen. Of zelfs een heuse takeover te organiseren door professionele meme-makers. Beide strategieën zagen we al opduiken bij Karel De Grote Hogeschool.

 

3. NMBS

Memes verwijzen vaak naar populaire cultuur zoals films of series. Idealiter vergelijk je een scène uit een film met een herkenbare situatie voor je klant. En dat hebben ze ook bij NMBS begrepen.

4. Eén

Toegegeven: als je zelf een televisiezender bent, is het net iets gemakkelijker om memes te maken van de programma’s die je uitzendt. In deze post toont Eén dat je zelfs met een carrousel met 6 keer dezelfde meme ook gigantisch grappig uit de hoek kunt komen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eén (@eenbe)

5. Natuurpunt

Dat een meme niet altijd met grote geblokte letters hoeft te zijn, bewees Natuurpunt dan weer met deze post. Niet alleen combineren ze hier humor met een visueel aantrekkelijke post, maar het matcht ook nog eens helemaal met hun missie en visie om duidelijk te maken dat spinnen nuttige beestjes zijn, die je niet zomaar moet doodmaken.

 

Lees ook de andere tips in deze reeks:

  1. Scoor met creatieve content: Maak een afspeellijst
  2. Scoor met creatieve content: Laat mensen aan het woord
  3. Scoor met creatieve content: Doe een takeover
  4. Scoor met creatieve content: Zeg het met een korte video
  5. Scoor met creatieve content: Doe een interview

Nog veel meer inspiratie?

Dit is maar een van de vele tips uit het boek “Scoren met creatieve content op sociale media”. In het boek verzamelden Brecht en Kristof meer dan 100 concrete voorbeelden, formats en getuigenissen om je sociale media een ongeziene boost te geven.

Bestel ons boek!

140 pagina's vol inspirerende voorbeelden, concrete formats en tips om YouTube, TikTok en Reels te veroveren!

Opleiding volgen?

Verbeter je digitale skills op het vlak van Canva, Flexmail, TikTok, Instagram, LinkedIn, online video, ...

De Toptopical-kalender voor 2023!

Spreadsheet met inhaakdata

Meer dan 1000 'speciale dagen' opgelijst om op in te haken op je sociale media!

Luister naar onze podcast

Luister naar onze podcast over digitale communicatie 'Na de biep'

Lees zeker ook eens

7 keer lachen met humor op sociale media

7 keer lachen met humor op sociale media

Tijdens onze opleidingen hameren we er vaak op: zorg dat je content een snaar raakt. Want da's een van de voornaamste garanties op interactie. Leer je doelpubliek iets bij, verras ze, ontroer ze,... of laat ze lachen. Wil je zelf ook...

Lees meer