Dit waren de beste aprilvissen van 2024

door | 4/04/2024

Een goedgemikte 1-aprilgrap staat garant voor een pak likes, kliks en comments. Maar hoe pak je het goed aan?

Wij zien alvast een aantal fundamentele bouwstenen voor een goede grap op 1 april:

  1. Een goede 1-aprilgrap doet de lezer twijfelen: ‘Is dit echt?’ Zo’n mopje balanceert tussen een bericht dat echt kàn zijn, maar tegelijkertijd net absurd genoeg is zodat je als lezer wel weet dat het flauwekul is.
  2. Het moet grappig zijn. Dat klinkt evident, maar heel vaak zien we organisaties gewoon fake nieuws verspreiden, genre ‘Win tickets voor Tomorrowland’ om dan 3 uur later te zeggen: ‘haha, mopje, we hebben toch geen tikets. Dat is geen mop, maar gewoon liegen.
  3. Ideaal verwijst je 1-aprilgrap naar echt bestaand aanbod. Zodat je achteraf je lezer toch nog tot actie kunt aanzetten. Denk aan: “De praktische workshop over Tinder voor bedrijven was helaas een mopje, maar weet dat wij elke week een pak andere opleidingen geven over digitale communicatie.”
  4. Wil je all the way gaan? Dan verwerk je een verwijzing naar een vis in je tekst.

Dat gezegd zijnde: deze goede 1-aprilgrappen wisten wij wel te smaken dit jaar:

1. Een orka op het strand van Koksijde

Met voorsprong de beste 1 Aprilgrap die we dit jaar zagen: Gemeente Koksijde maakte heel Vlaanderen wijs dat er een orka was aangespoeld op het strand van deelgemeente Oostduinkerke. Het geniale aan de grap? Dat er effectief een “live” luik aan gekoppeld was. Iedereen kon op het strand de orka komen bekijken. En vaststellen dat hij gemaakt was van… papier maché.

Hoe ze het aanpakten? Dat lees je bij VRT NWS.

2. Scouts en Chiro gaan fusioneren

Het moet zowat de nachtmerrie zijn voor elk lid van de Scouts én de Chiro: een grote fusie van de grootste 2 jeugdbewegingen in Vlaanderen. Maar wanneer met dit nieuws ook meteen het nieuws komt dat je voortaan een scoutshemd met een chirorok moet combineren, dan roken de meeste leden wel onraad. 1 April? Het zal wel zijn!

Extra punten trouwens voor de energie en tijd die de jeugdbewegingen staken in de fotoshoot!

3. Politie Antwerpen vervoert gevangen met een cargofiets

Onze gevangenissen waren de voorbije weken niet uit de actualiteit weg te slaan, en ook bij Politiezone Antwerpen trekken ze die kaart. Zij het niet zozeer de gevangenis zelf, als de weg ernaartoe. Een fietsteam heeft de stad al langer, maar een cargofiets om arrestanten te vervoeren vooralsnog niet. “Met deze nieuwe troef hoeft het fietsteam niet meer te wachten op een combi als ze een arrestant richting politiekantoor moeten vervoeren”. Thanks, but no thanks ;-).

Mooie gelegenheid om meteen ook te tonen hoe je als politiezone inzet op ecologie en duurzaamheid.

4. Fossen in de bossen

FOS Open Scouting was niet betrokken in de fusieplannen. Maar zij lanceerden ook iets nieuws op 1 april: een eigen lijn… condooms! En zoals het de scouts betaamt is die uiteraard volledig ecologisch afbreekbaar en gemaakt uit gerecycleerd materiaal. Alles om als padvinder te overleven in de bossen.

5. Qwixx spelen op het toilet

Ken je het populaire gezelschapsspel Qwixx? De bedenkers van het spel lanceerden op 1 april een versie van hun spel in de vorm van een WC-rol. Zodat je werkelijk overal Qwixx kunt spelen. Al zullen de die hard fans wellicht vooral eens heel hard ‘Shit!’ geroepen hebben, toen ze door hadden dat het aankondiging niet echt was.

6. Crocs dragen verplicht bij Hoge Vijf

Hoge Vijf is de verzamelnaam voor alle ouderenvoorzieningen in Hasselt. Met behulp van AI creëerden ze dit beeld om bezoekers en medewerkers ervan te overtuigen dat ze voortaan dit ‘gepast schoeisel’ moeten dragen. En ze scoorden er mooi mee op hun Facebookpagina.

7. Blueband lanceert ‘muizenstrontjes’ die altijd op hun plek blijven

Soms is een aprilgrap zo geniaal dat je gewoon hoopt dat ze het product in kwestie gewoon effectief op de markt brengen. Dat geldt wat ons betreft zeker voor de nieuwe boter van BlueBand. Inclusief hagelslag!

8. Kinepolis lanceert de pipi-knop

Elke stoel in de bioscoopzalen van Kinepolis uitrusten met een pipi-knop? En wanneer genoeg mensen erop drukken, pauzeert de film. Een hilarisch idee, maar toch realistisch genoeg dat een deel van je publiek toch even denkt: ‘Zou het…?’

9. Vezels om op te eten bij Proximus

Bij Proximus leggen ze al jaren kabels die rijk zijn aan vezels. Maar afgelopen maandag boden ze die vezels plots ook aan in de vorm van mueslirepen. Mooi om met een aprilmopje je échte product nog eens in de kijker te zetten.

10. Nieuwe gevleugelde vrienden voor politiezone CARMA

Beestjes doen het altijd goed op sociale media, en dus ook op 1 april. Zo maakte politiezone CARMA bekend dat ze voortaan duiven zullen inzetten, uitgerust met een camera om toezicht te houden. Logisch, want een duif heeft immers een langere autonomie dan de batterij van de doorsnee drone.

 

coverfoto gemaakt met Copilot

Bestel ons boek!

140 pagina's vol inspirerende voorbeelden, concrete formats en tips om YouTube, TikTok en Reels te veroveren!

Opleiding volgen?

Verbeter je digitale skills op het vlak van Canva, Flexmail, TikTok, Instagram, LinkedIn, online video, ...

De Toptopical-kalender voor 2023!

Spreadsheet met inhaakdata

Meer dan 1000 'speciale dagen' opgelijst om op in te haken op je sociale media!

Luister naar onze podcast

Luister naar onze podcast over digitale communicatie 'Na de biep'

Lees zeker ook eens

5 tips voor een beter persbeleid

5 tips voor een beter persbeleid

We komen allemaal graag in de pers met onze organisatie. Of dat nu in de krant of op radio of TV is: media-aandacht zorgt altijd voor een gezonde opwinding en een golf van reacties. In het Belgische perslandschap zijn 2 grote...

Lees meer