9 nieuwe functies en tools op Instagram die je niet mag missen

door | 9/11/2023

Notes, uitzendingskanalen, nieuwe stickers, Meta Verified, … Instagram lanceerde de voorbije maanden weer heel wat nieuwe tools en functies die jou kunnen helpen om beter te scoren. Onze Instagram-experte Lobke Gielkens lijst speciaal voor jou de laatste nieuwtjes op zodat jij straks weer helemaal mee bent op de gram, wedden we?

Instagram blijft zichzelf vernieuwen en verbeteren om hun gebruikers een nog betere ervaring te bieden.

Hier een overzichtje van wat er de laatste maanden allemaal is veranderd en hoe jij nog beter kan scoren met Instagram.

1. Uitzendkanalen

Via een uitzendkanaal kun je korte berichten sturen naar je volgers met nieuwtjes, links of polls. Als een soort van chatgesprek in 1 richting. Ideaal om als een soort van nieuwstelex in te zetten. Hoe je zo’n kanaal zelf maakt? Jammer genoeg heeft nog niet iedereen toegang tot deze functie. Als je ze wel al hebt, dan volg je deze stappen:
1. Klik op + bovenaan
2. Kies voor ‘Kanaal’
3. Kies je kanaalnaam en je doelgroep
4. Vink de optie aan om het kanaal weer te geven op je profiel
5. Uitzenden maar!

Zo maak je een uitzendkanaal

2. Betaalde abonnementen om inkomsten te genereren met je content

Met Instagram Abonnementen kun je inkomsten genereren door voor een maandelijks bedrag exclusieve inhoud en voordelen aan te bieden aan je meest betrokken volgers. Je volgers kunnen zich abonneren via een in-app-aankoop.

Hoe je zo’n abonnement maakt?
1. Ga naar ‘Instellingen en privacy’
2. Klik op ‘Tools voor makers en advertenties’
3. Kies voor ‘Abonnementen’ en vul je gegevens in
4. Start met het maken van betaalde content om geld te verdienen.

3. GIF’s en polls als reactie plaatsen

Met GIF’s en polls maak je je reacties op de content van andere accounts een pak levendige. Of je nu een grappige GIF wilt delen of een creatieve manier zoekt om je mening te uiten, GIF’s en polls voegen net dat ietsje meer toe aan je posts. Hoe meer je op een post reageert of de post liket, deelt of doorstuurt, hoe beter voor het algoritme op Instagram. Zeker eens proberen!

4. Van short form naar long form video

Na de introductie van langere video’s op andere sociale media, is Instagram nu ook aan het experimenteren met long form-video’s. Hierdoor is het straks mogelijk om Reels van 3 en 10 minuten te delen, waardoor je meer ruimte hebt om je verhaal te vertellen. Wordt Instagram straks de nieuwe YouTube?

5. Filteren op Reels van mensen die je volgt

Wil je meer controle over je feed? Dan is het mogelijk om te filteren op Reels van mensen die je volgt. Zo kies jij van welke accounts je reels wil zien. Deze functie zorgt ervoor dat je relevante inhoud krijgt te zien en meer grip hebt op wat je wilt bekijken in het Reels-tabblad.

De functie zit wel een beetje verstopt. Ga op het tabblad ‘Reels’ staan, klik bovenaan op de kop ‘Reels’ en dan verschijnt in een dropdown menu de optie ‘Volgend’.

6. Tijdlijn-berichten alleen met je beste vrienden delen

Instagram introduceert nog een nieuwe functie waarmee je je tijdlijnberichten alleen met je ‘beste vrienden’ kunt delen. Dit betekent dat je selectief kunt zijn met wie je je berichten wilt delen en meer controle hebt over je privacy op het platform.

7. Een heleboel nieuwe stickers zijn straks beschikbaar

Ze zijn nog niet allemaal beschikbaar bij ons, maar Instagram experimenteert met een heleboel nieuwe stickers die je kunt gebruiken voor in je stories. Van app-stickers om apps meteen te promoten in je Stories tot een nieuwe ‘geheime sticker’, die alleen zichtbaar is voor wie op je verhaal reageert.

8. Een blauw vinkje? Het kan als je ervoor betaalt

Wil jij ook een blauw vinkje? Dat kan voortaan als je Meta Verified wordt. Hierdoor krijg je een verificatie, maar enkel met een officieel identiteitsbewijs. Je moet dus een rijbewijs of paspoort kunnen tonen. Voor bedrijfsaccounts mag je ook een recente factuur tonen. Ben je een maker of een influencer? Dan moet je je profielfoto ook even veranderen met een herkenbare foto van jezelf.

Opgelet, deze functie is niet gratis, je moet er wel €11,21 per maand voor over hebben als je je abonneert via de website of €14,02 als je je abonneert in de app. In ruil ontvang je exclusieve stickers voor je stories en reels. Instagram beschermt je account ook extra goed.

9. Notities bij je chatberichten

Notities bestaan ondertussen al een tijdje en zijn te zien bij de chatberichten in de app van Instagram. Notities doen ons een beetje denken aan de status-update zoals we die kennen van WhatsApp. Het is een functie waarmee je notities achter kunt laten voor je vrienden, daar komt het op neer.

Daarvoor krijg je 60 tekens de ruimte. De notitie blijft 24 uur lang staan en je volgers kunnen erop reageren via de chat. Je notitie verschijnt in een tekstballon bij de profielfoto van je account.

Als organisatie of bedrijf is deze functie handig om sneak peeks te delen of nieuwe producten te lanceren bijvoorbeeld. Bovendien zijn ‘Notities’ ideaal om de dialoog met je volgers nog meer aan te gaan en het algoritme gunstig te stemmen met nog meer interactie. Ga jij het ook eens proberen?

Welke nieuwe functies of tools ga jij zeker eens uittesten? Laat het ons zeker weten! 

Bestel ons boek!

140 pagina's vol inspirerende voorbeelden, concrete formats en tips om YouTube, TikTok en Reels te veroveren!

Opleiding volgen?

Verbeter je digitale skills op het vlak van Canva, Flexmail, TikTok, Instagram, LinkedIn, online video, ...

De Toptopical-kalender voor 2023!

Spreadsheet met inhaakdata

Meer dan 1000 'speciale dagen' opgelijst om op in te haken op je sociale media!

Luister naar onze podcast

Luister naar onze podcast over digitale communicatie 'Na de biep'

Lees zeker ook eens