Zo zorg je ervoor dat je foto’s opvallen op sociale media

door | 18/08/2021

Hoera! Het is vandaag volgens onze Toptopical-kalender ‘Internationale dag van de fotografie’. Niet dat je écht iets speciaals moet doen of zo. We vieren vandaag dat de Franse Overheid op 19 augustus 1839 het patent kocht op de ‘Daguerreotype’, een toestel dat aan de basis lag van de fotografie. De Fransen gaven het patent vrij, zodat iedereen van deze techniek vrij gebruik kon maken. Oef zeg.

Nu, genoeg geschiedenisles voor vandaag. Wij willen met I Like Media deze dag graag vieren door jullie 6 tips te geven om je foto’s beter te laten opvallen op sociale media. Want aandacht trekken is de eerste stap om je volgers tot interactie aan te zetten, niet?

We speurden hiervoor hét sociale netwerk bij uitstek af voor straffe foto’s: Instagram! En we vonden deze goede voorbeelden van foto’s die scoren, omdat ze ‘anders’ zijn dan de doorsnee foto’s die we doorgaans op sociale media tegenkomen.

1. Ga dichtbij het onderwerp van je foto

Fotografeer de producten die je verkoopt eens van heel dichtbij. Je kunt nog meer spelen met de scherptediepte én het levert een beeld op dat je klanten nog niet vaak zullen gezien hebben.

2. Bekijk de wereld van bovenaf

Met een zogenaamde ‘flatlay’ kun je je producten ook heel mooi tot hun recht laten komen. Fotografeer loodrecht en maak je compositie af met wat bloemen of andere accessoires Een mooie achtergrond maakt het geheel af. Een pak gekleurd papier van bij de Hema kan al een mooi startpunt zijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @bonboxy.bonbons

Steden en gemeenten kunnen zich dan weer uitleven met een drone:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Stad Gent (@stadgent)

3. Ga op zoek naar natuurlijke kaders

Leg de focus op je onderwerp door natuurlijke kaders te zoeken. Deuren, vensters en – waarom ook niet? – sleutelgaten worden voortaan je beste vrienden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @stad.deinze

4. Ga laag bij de grond

Met een smartphone kun je vrij gemakkelijk foto’s maken van onderaf. Durf je toestel op de grond te zetten en creëer zo vrij gemakkelijk een onverwacht beeld voor je foto.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Visit Bruges (@visitbruges)

5. Spiegel de werkelijkheid

Heeft het geregend? Yes! Maak een klein vreugdsprongetje en trek erop uit. De wereld werd net een grote spiegel. En daar kun je heel veel leuke dingen mee doen. Geen spatje regen te bekennen? Een spiegel, venster, etalage of eigenlijk alles wat een beetje blinkt kan ook al een mooi resultaat opleveren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Brussels Airport (@brusselsairport)

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DONIQUE (@1981photography)

6. Draai je beeld ondersteboven

Nog een stapje verder gaan? Speel met reflectie en draai je beeld daarna. 90°, 180° of wat er ook maar best uitkomt voor je foto.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Visit Mol (@visitmol)

Zelf aan de slag gaan?

Dit najaar geven we deze workshop al bij minstens 7 verschillende organisaties op de werkvloer. Heel vaak als teambuildingsactiviteit. Dus euh… Op zoek naar een activiteit die leuk én leerrijk is? Contacteer ons en we bekijken wat we voor je kunnen doen.

Liever als individu deze workshop volgen? Ook dat kan! Check snel wanneer deze opleiding de volgende keer in ons open aanbod komt.

Bestel ons boek!

140 pagina's vol inspirerende voorbeelden, concrete formats en tips om YouTube, TikTok en Reels te veroveren!

Opleiding volgen?

Verbeter je digitale skills op het vlak van Canva, Flexmail, TikTok, Instagram, LinkedIn, online video, ...

De Toptopical-kalender voor 2023!

Spreadsheet met inhaakdata

Meer dan 1000 'speciale dagen' opgelijst om op in te haken op je sociale media!

Luister naar onze podcast

Luister naar onze podcast over digitale communicatie 'Na de biep'

Lees zeker ook eens