Tooltester: Maak zelf je afbeeldingen met Dall-E

door | 22/03/2023

Stél: je bent op zoek naar een een pastelkleurig beeld van een skiwi. Een skiënde kiwi, weet je wel. En als het even kan, is dat beeld in de stijl van analoge fotografie uit de jaren 80.

Stevige opdracht om zo’n beeld te vinden en nog steviger om het zelf te maken. Niet als je Dall-E gebruikt. “An AI system that can create realistic images and art from a description in natural language”, zoals ontwikkelaar OpenAI het omschrijft.


Dall-E is afkomstig uit de stal van ChatGPT, de chatbot die we eerder besproken hebben. Waar het resultaat bij ChatGPT altijd een tekst of afgeleide daarvan is, dient Dall-E om beelden te genereren. Óók handig voor je communicatie. Want met deze tool kent je creativiteit geen einde meer. Of je nu een skiwi zoekt, of wat anders. 😉

Hoe werkt het?

  • Surf naar labs.openai.com en maak een account of log in
  • Voer een opdracht (= ‘prompt’) in. Doe dat in het Engels!
  • Kies en download je beeld

Nog niet helemaal tevreden van het eerste resultaat? Dat kan. Dall-E is ook ongelofelijk sterk in variaties op een beeld bedenken. Klik wat door en in een mum van tijd krijg je talloze versies van je idee.

Net als bij ChatGPT, zijn goede opdrachten of prompts de sleutel tot succes. Een paar tips:

  • Hoe specifieker, hoe beter. Wat wil je op de voorgrond van het beeld? En de achtergrond? Wat voor kleuren gebruik je? In welke stijl?
  • Keep it simple. Dall-E heeft het moeilijk om opdrachten te interpreteren met meer dan één onderwerp.
  • Experimenteer en varieer! De tool is zo snel dat het je amper extra moeite kost om je opdracht een paar keer te herformuleren of verfijnen.

Eindeloos variëren

Afbeeldingen genereren is trouwens niet het enige wat de tool doet. Benieuwd hoe een schilderij verder gaat naast het kader? Met de functie ‘Outpainting‘ kom je het te weten. Het maakt het letterlijk mogelijk om de grenzen van een werk te verleggen.

In de screenshots hieronder zie je hoe makkelijk Dall-E verschillende versies van eenzelfde idee maakt. Deze oorspronkelijk Engelstalige prompts leidden tot dat resultaat:

1. Kiwi met armen en benen, aan het skiën, in de stijl van analoge fotografie uit de jaren 80, in pastelkleuren

2. Kiwi met armen en benen, aan het skiën, in de stijl van een middeleeuws glasraam, in pastelkleuren

3. Doorgeklikt op een eerste beeld om variaties te krijgen op de oorspronkelijke opdracht: skiënde kiwi met een zonnebril, in de stijl van een graphic novel, in pastelkleuren

Dall-E is wellicht de bekendste en populairste, maar check zeker ook Stable Diffusion of Midjourney. Twee gelijkaardige AI-tools. Midjourney werkt enkel via Discord, Stable Diffusion kan je – net als Dall-E – gewoon in je browser gebruiken.

Voordelen

✔️ Bye bye creatieve grenzen. Eender welk beeld je in gedachten hebt, maakt Dall-E voor je. In een handomdraai.

✔️ Vraag om variaties op een beeld en de keuze wordt eindeloos.

✔️ Zelfs als je moet betalen is 0,13 dollar (of 0,12 euro) niet duur voor een uniek beeld, helemaal op maat.

Nadelen

De tool komt vooral tot z’n recht bij illustraties. Eerlijk is eerlijk: foto’s zien er soms nog heel belabberd uit, zeker van mensen of dieren.

Voorlopig is het resultaat van je opdrachten of prompts altijd een vierkant beeld. Ook de resolutie is gelimiteerd.

Een van de olifanten in de kamer is natuurlijk auteursrecht. Want waar haalt de tool inspiratie? Wat is de impact voor professionele beeldmakers? Ook de mogelijke vooringenomenheid doet alarmbelletjes afgaan.

Erg duur is het niet, maar Dall-E is niet onbeperkt gratis. Je krijgt 50 credits als je een account aanmaakt. Daarna ververst je mandje credits iedere maand, je krijgt er telkens 15. Iedere credit is goed voor 1 zoekopdracht. Wil je meer opdrachten uitvoeren? Dan kan je credits aanschaffen. Voor 15 dollar krijg je er 115.

Onze beoordeling

💛💛💛💛🖤

Dall-E is een geweldige beeldmachine. Ideaal om snel een creatieve en kleurrijke illustratie te genereren bij onderwerp dat abstract of net heel fantasierijk is. Of verder to werken op een idee dat variaties nodig heeft.

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar tegelijkertijd letterlijk beperkt binnen een vierkantje. Tenzij je met andere tools aan de slag gaat om beelden aan elkaar te plakken.

Net als bij ChatGPT lijkt het niet overdreven om te zeggen dat de tool wellicht het begin van iets veel groters is. En of we daar benieuwd naar zijn!

Bestel ons boek!

140 pagina's vol inspirerende voorbeelden, concrete formats en tips om YouTube, TikTok en Reels te veroveren!

Opleiding volgen?

Verbeter je digitale skills op het vlak van Canva, Flexmail, TikTok, Instagram, LinkedIn, online video, ...

De Toptopical-kalender voor 2023!

Spreadsheet met inhaakdata

Meer dan 1000 'speciale dagen' opgelijst om op in te haken op je sociale media!

Luister naar onze podcast

Luister naar onze podcast over digitale communicatie 'Na de biep'

Lees zeker ook eens