Terugblik op 2016: Alles video!

door | 4/01/2017

2016 is geschiedenis. En 2017 trekt zich op gang. Wat hebben we geleerd uit 2016 op het vlak van online communicatie? Elke dag geeft een van de freelancers van I Like Media haar visie en bedenkingen hierover. Vandaag is het de beurt aan Nele.


In 2016 werd online video hot – hotter – hotst en die trend zal zich volgens mij in 2017 alleen maar verderzetten.

Het begon in januari 2016 met de integratie van Periscope in Twitter, de opmars van 360°-video’s, Facebook Live, Instagram Live en de alom bekritiseerde “nabootsing” van Snapchat door Instagram met hun Stories.

In the moment

Van korte video’s op je socialemedia-kanalen naar live-video’s en 360°-content… 2017 wordt hét jaar om te experimenteren met video. De grote kracht van live-video is het in the moment-gevoel. Mensen krijgen spontaan een soort van FOMO als ze een live-video van hun favoriete merk gemist hebben. Op Facebook kan je live-video’s achteraf nog bekijken, op Instagram verdwijnen die meteen.

Tips & tricks

Facebook pusht video’s ook in je timeline – tot nu werd altijd meer gewicht gegeven aan een video dan aan een artikel. Ik geloof dat dit de komende jaren nog sterker zal worden. Daarom is het zo belangrijk om enkele handige tips te onthouden als het over video gaat.

 • Ondertitel je video’s (die je niet live opneemt) altijd. Heel wat mensen kijken mobiel zonder geluid; ondertitelen is dus een must.
 • Denk aan de lengte van je video (zowel vooraf opgenomen als live). Wanneer het niet meer interessant is, haken mensen af. Schat dus goed in op welk punt dit kan zijn. Een vooraf opgenomen video zou de anderhalve minuut niet mogen overstijgen. Gaat het over een emotioneel verhaal, een ik-zit-op-mijn-stoel-van-spanning-filmpje,…, dan kan je de video iets langer maken.
 • Zorg voor interactie met je doelpubliek tijdens een Facebook Live. Bedenk een leuk concept waardoor mensen zéker op je video reageren.
  Bijvoorbeeld:

  Britt speelt vanavond gezelschapsspelletjes met Stijn op de VRT-toren. Zin om mee Twister te spelen? Reageer hieronder welke move ze moeten doen!

  Geplaatst door De Warmste Week op donderdag 22 december 2016

 • Een 360°-camera kost enkele honderden euro’s en je kan hier meteen mee aan de slag gaan. Een perfecte investering om maximaal mee te experimenteren.
  Wist je trouwens dat er al 360°-advertenties bestaan? BMW nam hier het voortouw in:
 • Nieuwsbrieven met embedded video’s worden sneller opengeklikt en zorgen voor meer clicks naar je website.
 • Plaats al je video’s ook op YouTube en embed deze YouTube-links op je website. Je zal ervan versteld staan wat dit doet met je SEO. Hallo Google!

Overtuigd?
Have a VIDEO 2017!

Bestel ons boek!

140 pagina's vol inspirerende voorbeelden, concrete formats en tips om YouTube, TikTok en Reels te veroveren!

Opleiding volgen?

Verbeter je digitale skills op het vlak van Canva, Flexmail, TikTok, Instagram, LinkedIn, online video, ...

De Toptopical-kalender voor 2023!

Spreadsheet met inhaakdata

Meer dan 1000 'speciale dagen' opgelijst om op in te haken op je sociale media!

Luister naar onze podcast

Luister naar onze podcast over digitale communicatie 'Na de biep'

Lees zeker ook eens

5 nieuwe opleidingen over AI voor 2024

5 nieuwe opleidingen over AI voor 2024

Ben jij al bezig met je goede voornemens voor 2024? Wat dacht je van "AI elke inzetten om je digitale communicatie creatiever, sneller en efficiënter dan ooit te laten verlopen."? Goed nieuws, want van 25 januari tot 23 februari...

Lees meer