Elke maand testen we bij I Like Media een handige digitale tool uit. Collega Kristof introduceerde het afgelopen jaar LastPass bij I Like Media. Op deze Safer Internet Day konden we dus geen betere tool vinden dan deze om deze rubriek mee te starten.

 


Als je de communicatie beheert van je organisatie, dan verzamel je vrij snel een hele lijst logins en wachtwoorden. Een Word-document met de titel ‘wachtwoorden’ is natuurlijk geen goed idee. Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken ook niet. Maar hoe doe je het dan wel?

LastPass is een tool om je wachtwoorden in de cloud bij te houden, waardoor het wachtwoord van LastPass letterlijk het enige en laatste wachtwoord dat je ooit nog moet onthouden.

 

Hoe werkt het?

 

  1. Maak een account aan op www.lastpass.com
  2. Download de app ook zeker op je smartphone (iOS | Android)
  3. Log in
  4. Start met met wachtwoorden toe te voegen, site per site.

 

 

Voordelen

✔️ Wanneer je ergens voor de eerste keer moet registreren, kan LastPass voor jou veilige wachtwoorden genereren: je stelt zelf in hoe lang je wachtwoord moet zijn, en LastPass doet de rest.

✔️ Je kunt wachtwoorden ook delen met andere gebruikers. Zo kun je bijvoorbeeld een centrale LastPass aanmaken voor het hele bedrijf, en enkel de wachtwoorden delen die een specifieke medewerker nodig heeft.

✔️ Ook handig: installeer de extensie voor je browser (Chrome | Firefox | Safari | Edge). Zo kun je de auto-aanvulfunctie activeren.

Nadelen

❌ Eerst en vooral: wat je natuurlijk nooit mag vergeten, is je masterwachtwoord van LastPass. Er zijn wel mogelijkheden via Account Recovery om terug in je account te geraken. Maar daar ben je wel eventjes mee zoet.

❌ Met de gratis versie kun je onbeperkt wachtwoorden toevoegen. Voor kleine teams kun je hier wellicht wel mee. Grotere organisaties gaan best eens op zoek naar een betalende formule die beter bij hun wensen en noden past. Dat kan al vanaf 3,5 euro per persoon per maand.

❌ Om je wachtwoorden veilig te houden, werkt LastPass uiteraard met tweestapsverificatie. Dat betekent dat de beheerder een link in zijn mailbox ontvangt, om goed te keuren dat er op een nieuwe locatie ingelogd wordt op LastPass. Dat kan problemen opleveren wanneer een medewerker vanop afstand een wachtwoord wil opzoeken met zijn smartphone of laptop. In de betalende versie kun je dit oplossen door in teams te gaan werken.

 

Onze beoordeling

Conclusie: met LastPass bewaar je op de veiligst mogelijke manier je wachtwoorden in the cloud. Het beheer van de wachtwoorden wijst zichzelf uit. Met de gratis versie kun je je zeker uit de slag trekken, maar grotere organisaties checken toch best even de betalende versie.

💛💛💛💛💛