Was YouTube niet het platform voor de langere video? En kon je op Tik Tok niet enkel terecht voor de kortere filmpjes? Niks is minder waar. Online video verandert voortdurend en ziet er anno 2022 totaal anders uit dan pakweg een jaar geleden.
Wij zetten de laatste trends en standaarden voor jou op een rij. Zo weet je exact met welke video je waar terecht kan.
Tik Tok
Tik Tok is vooral populair bij tieners en twintigers. TikTok zette de trend met korte, verticale video’s met muziek in de hoofdrol.
Ooit konden de video’s maximaal 60 seconden duren. Nu voert de video-app die duur behoorlijk op. Nu mogen de video’s 10 minuten duren. Tik Tok video’s film je best verticaal.
Instagram geeft je 3 opties om je video’s te publiceren. Je kan een video delen als bericht, als verhaal of als reel.
Berichten
Video’s die je als bericht oplaadt, kunnen tussen 3 seconden en 1 uur lang zijn. Instagram speelt de video’s automatisch af in de startpagina. Al pauzeert Instagram die video wel na de eerste 60 seconden. Je moet er dan op tikken om verder te blijven kijken.
De volledige video blijft zichtbaar in je profielraster en op het tabblad video van je profiel. De aanbevolen beeldverhouding is 4:5.
Stories
Ook in je verhalen (Instagram stories) kan je video’s publiceren. Elke video in je verhaal duurt max 15 seconden. Als je video langer is, knipt Instagram die automatisch op en gaat die verder in het volgende stukje van je verhaal. Video’s voor stories film je best rechtstaan (9:16).
Reels
Een reel is een relatief nieuw onderdeel binnen de app. Instagram haalde de inspiratie haalde bij Tik Tok voor video’s waarbij muziek de basis vormt. Een reel kan maximaal 60 seconden lang zijn. Het formaat van je video is altijd verticaal (9:16).
Wil je jouw reel delen in jouw tijdslijn? Zorg er dan voor dat de belangrijkste elementen in die eerste paar seconden passen binnen de beeldverhouding van 4:5. Instagram knipt namelijk aan de bovenkant en onderkant een stukje van je beeld.
YouTube
Met 2 miljard gebruikers is YouTube nog altijd met voorsprong het grootste videoplatform dat er bestaat. Maar doorheen de jaren, paste ook YouTube haar strategie aan.
Video’s
Het videoplatform van Google staat bekend om de wat langere horizontale video’s (16:9). De video’s kunnen tot wel 10 uur duren.
YouTube Shorts
Ondertussen biedt ook YouTube de strijd aan met reels en Tik Tok voor de kortere video. Met YouTube Shorts kan je korte, verticale video’s van niet langer dan 60 seconden opladen.
Ook op Facebook heb je verschillende opties om video’s te publiceren.
Facebookoverzicht
Deze video’s zien mensen in de newsfeed op de startpagina. Ze komen voor in allerlei beeldformaten. Zowel horizontaal als verticaal.
Video’s op Facebook zijn maximaal 4 uur lang, maar kunnen ook maar een paar seconden zijn, zoals in onderstaand voorbeeld.
Facebook Watch
Met Facebook Watch hoopt Facebook beter te concurreren met YouTube. Het is een apart tabblad waar je alleen maar video’s terugvindt.
Watch heeft ook een app voor smart-tv. Ook dat past binnen de concurrentiestrijd, en zorgt ervoor dat mensen meer gaan zappen tussen video’s als. Een beetje zoals op YouTube.
Overigens zijn niet alle video’s die je op Facebook publiceert automatisch beschikbaar in Facebook Watch. Alleen met een pagina kan je er publiceren.
Facebook stories en reels
Wat populair is op Instagram, komt na verloop van tijd ook naar Facebook. Want niet alleen Instagram, maar ook Facebook heeft stories. In die stories ondersteunt Facebook video’s tot 20 seconden. En recent kondigde Facebook aan dat ook de reels naar Facebook komen.
Alles lijkt op elkaar
Valt het jou ook op dat steeds meer sociale media op elkaar beginnen lijken? Netwerken kopiëren massaal elkaars functies die populair zijn. Dat wil uiteraard niet zeggen dat jij ook maar op elk kanaal hetzelfde moet plaatsen. Elk kanaal heeft haar karakteristieken waar jij best je content aanpast. Zo krijg je meest impact.
Dus… Wat wordt jouw volgende video? En waar plaats je die?