Met deze tools en tips maak je betere Instagram Reels

door | 15/05/2023

Wil je scoren op Instagram en indruk maken met je Reels? Boeiende en creatieve Instagram Reels maken is een geweldige manier om jezelf te onderscheiden en een groter publiek te bereiken. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat jouw Reels echt opvallen tussen de massa? Geen zorgen, Lobke heeft dé oplossing voor jou.

In deze blogpost deelt Lobke 9 onmisbare tools en insider tips waarmee jij betere Instagram Reels kunt maken. Maak kennis met handige apps, technieken en strategieën die je helpen om je Reels naar een hoger niveau te tillen en de aandacht van je volgers te grijpen.

1. Voeg ondertiteling toe aan je Instagram Reels

Wil je beter scoren met je Instagram Reels? Overweeg dan zeker om ondertitels aan je Reels toe te voegen. Vooral als je gebabbel of achtergrondgeluiden hebt. Dat maakt je video’s toegankelijk voor al wie de smartphone op stil zet of voor mensen die het geluid niet kunnen horen. Het vergroot je bereik van je video’s enorm.

Hoe je dat doet? Neem jouw video op via de gewone videofunctie van je smartphone. Download de gratis app Capcut. Open de app en klik op ‘nieuw project’. Selecteer de video die je wil ondertitelen en klik op ‘toevoegen’. Selecteer ‘tekst’. Kies ‘automatische ondertitels’. Laat de magie zijn werk doen.

instagram reels ondertitelen

2. Plan je Reels in

Als je consistentie wil behouden en een strategische aanpak wil volgen, plan je je Reels best vooraf. Hoe je dat doet, leer je in deze blogpost.

Maak een contentplanning en bedenk een reeks Reels die je wil maken. Dat helpt je je video’s netjes te organiseren en efficiënt te produceren.

3. Maak gebruik van trending audio

Muziek speelt een belangrijke rol in Reels. Kies de juiste muziek die past bij de sfeer en inhoud van je video. Maar maak vooral gebruik van trending audio want hierdoor gaat je bereik van Instagram Reels verhogen.

Heb je een Instagram business account en kan je geen gebruik maken van rechtenvrije muziek? Daar bestaat gelukkig een truukje voor. Schakel dan over naar een makersaccount,  Klik op ‘accounts’, klik op ‘omzetten naar een professioneel account’ en kies voor ‘Maker’.

4. Bewerk je Reels buiten Instagram

Als je meer geavanceerde bewerkingsopties wilt gebruiken, kun je ervoor kiezen om je Reels buiten Instagram te bewerken met behulp van professionele videobewerkingsaps. Dat geeft je meer controle over effecten, overgangen en andere bewerkingsfuncties.

De gratis app of online tool Capcut is een dikke vette aanrader! CapCut heeft echt een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface. Hierdoor is het supergemakkelijk om video’s te bewerken, zelfs voor beginners. De app bevat bovendien handige tools en functies die heel toegankelijk zijn. En vergeet zeker de sjablonen niet.

5. Maak gebruik van een externe microfoon en een statief

Voor een betere geluidskwaliteit kun je overwegen om een externe microfoon te gebruiken in plaats van de ingebouwde microfoon van je smartphone. Dat verbetert de audiokwaliteit van je Reels en zorgt voor een professionelere uitstraling.

Een statief is handig om je telefoon stabiel te houden als je video’s opneemt. Dat voorkomt schokkerige beelden en zorgt voor een vloeiende opname.

lavalier microfoon

6. Leer van populaire Reels

Leer van populaire Reels: Neem de tijd om populaire Reels te bekijken en te analyseren wat ze zo aantrekkelijk maakt. Let op trends, bewerkingstechnieken en onderwerpen die goed presteren. Gebruik deze inzichten om je eigen Reels te verbeteren.

7. Maak gebruik van de uitlijnfunctie

Als je een continuïteitseffect wilt creëren in je Reels waarbij je van de ene scène naar de andere beweegt, kun je de uitlijnfunctie gebruiken. Dat helpt je om de compositie consistent te houden terwijl je van positie verandert. Hoe je dat doet? Film rechtstreeks in de Instagramapp.

Als je een stukje hebt gefilmd, klik je op de uitlijnfunctie (zie afbeelding). Je stopt met filmen en je start weer met filmen vanop een ander punt. Zo gaat je ene scène vlot over naar de andere.  Ideaal als je bijvoorbeeld snel een kledingwissel wil filmen. 

8. Maak gebruik van overgangen en effecten

Experimenteer met verschillende overgangen en visuele effecten die beschikbaar zijn in de Reels-editor. Dat kan je video’s creatiever en professioneler maken. Denk aan overgangen zoals vegen, zoomen, vervagen en vertragen.

9. Experimenteer met voice over via Instagram Reels

Je kan nu ook rechtstreeks voice-overs opnemen via de Instagram app of via een externe app. Dat zorgt ervoor dat jij kan vertellen waar je video over gaat.

Voeg eventuele bijschriften toe: Als je wil, kun je bijschriften toevoegen aan je Reel om de voice-over te versterken of om mensen te helpen begrijpen waar de video over gaat.

 

Meer weten?

Tijdens onze Summerschool zetten we  je graag op weg voor het najaar en delen we 25 TikTok en Reels ideeën. Na deze sessie weet je exact wat TikTok en Reels zijn.
Je kunt meteen je contentplanning aanvullen en je kunt zelf TikToks en Reels bedenken die aansluiten bij jouw organisatie.

Bestel ons boek!

140 pagina's vol inspirerende voorbeelden, concrete formats en tips om YouTube, TikTok en Reels te veroveren!

Opleiding volgen?

Verbeter je digitale skills op het vlak van Canva, Flexmail, TikTok, Instagram, LinkedIn, online video, ...

De Toptopical-kalender voor 2023!

Spreadsheet met inhaakdata

Meer dan 1000 'speciale dagen' opgelijst om op in te haken op je sociale media!

Luister naar onze podcast

Luister naar onze podcast over digitale communicatie 'Na de biep'

Lees zeker ook eens