“Met een smartphone kun je toch geen goede foto’s maken?” We krijgen deze uitspraak geregeld te horen.
Toegegeven: de camera van een smartphone van 5 jaar oud zal uiteraard minder kwaliteitsvol zijn dan de nieuwste modellen.
Het is niet het toestel, het is de fotograaf van dienst die bepaalt of het een goede foto wordt of niet. Daarom zetten we graag even onderstaande 3 principes op een rijtje:
1. Neem je foto’s altijd met je camera-app
Wil je een foto op je pagina plaatsen op Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn? Neem dan nooit die foto via de foto-tool in de app van dit sociale netwerk zelf. Gebruik de camera van je smartphone en importeer je foto daarna in het sociale netwerk naar keuze.
Waarom? Omdat je zo veel meer mogelijkheden hebt qua scherpstelling, belichting en formaat van je foto. Op Instagram kan je bijvoorbeeld alleen maar vierkante foto’s maken met de app zelf.
En het laat je ook nog toe om je foto eerst nog langs een fotobewerkingsapp als VSCO, Pixlr of Snapseed te laten passeren om de foto te optimaliseren.
2. Zet je flash uit
De enige functie van je flash in je smartphone? De zaklamp-functie! Anders dan bij een fototoestel heeft het bij een smartphone niet zo heel veel zin om de flash aan te zetten.
Waarom? In een smartphone zal je flash altijd even hard flitsen, of het nu middernacht is, of klaarlichte dag. Dat levert vooral ‘s nachts vaak foto’s op met lijkbleke mensen tegen een gitzwarte achtergrond. Niet doen dus.
Zet je flash dus altijd af en speel met de belichtingsopties van je camera. Dat levert een beter resultaat op.
3. Ga nooit zoomen
Je wil een foto maken vanop een afstand? Dan ga je met je twee vingers op je scherm wellicht snel even inzoomen. Goed idee? Niet echt. Het zorgt ervoor dat je foto korrelig en wazig wordt.
Waarom? Anders dan bij klassieke fototoestellen, werken smartphones met ‘digital zoom’. Dat betekent dat ze eigenlijk het principe van ‘zoomen’ gaan faken. Pixels worden opgeblazen en daardoor ziet je foto er minder scherp uit.
Wat kun je dan wel doen? Het eenvoudigste is om gewoon dichter bij het onderwerp van je foto te gaan. Lukt dat niet? Neem dan je foto vanop een afstand en knip er daarna het relevante stukje uit. Hoe meer megapixels je toestel heeft, hoe gemakkelijker dat wordt. Moderne smartphones hebben ook steeds vaker een tweede lens die als telelens functioneert.
Foto’s
- Header: Kristof D’hanens
- Foto 1: Designecologist (Pexels)
- Foto 2: Ethan Haddox (Unsplash)
- Foto 3: The Lazy Artist Gallery (Pexels)
Nog meer weten?
Deze 3 tips zijn nog maar het puntje van de ijsberg. In onze opleidingen over fotografie leer je nog veel meer truukjes om betere foto’s te nemen én te bewerken met je smartphone: