In 2017 ontdekte ik de wondere wereld van de smartphonefotografie.

En besefte ik dat de camera’s van smartphones aan een revolutie bezig waren die het voor jou als ondernemer of social-profitorganisatie mogelijk maakte om zonder de hulp van een professionele fotograaf toch te scoren met schitterende beelden in je communicatie.

Bij I Like Media geef ik hierover ook workshops.

Intussen is de smartphone als fototoestel meer en meer ingeburgerd, en dat stelt nieuwe uitdagingen:

  • Hoe houd je overzicht in die berg foto’s die door jou en je collega’s geproduceerd worden?
  • Hoe denk je na over een echte fotostijl binnen je huisstijl?
  • En hoe zorg je ervoor dat dat allemaal wettelijk gebeurd?

Antwoorden vond ik in het boek ‘Werken met beelden’, geschreven door Luc Van De Steene (ex-DeMorgen) en uitgegeven bij Politeia Uitgeverij. Dit is een heel praktisch boek vol concrete voorbeelden en tips. Wat mij vooral bijgebleven is, zijn de vele apps en websites die auteur Luc Van De Steene aanhaalt.

Deze 5 tools zijn mij alvast bijgebleven:

1. Pixlr

Altijd fijn om in een boek van een expert ook je eigen favoriete tools te zien opduiken. Laat me dus beginnen met een klassieker: nee de doorsnee ondernemer of organisatie heeft geen nood aan een dure Photoshop-licentie. Op www.pixlr.com kun je alle noodzakelijke bewerkingen van Photoshop ook. Gratis, en volledig in je browser.

Pixlr heeft ook een app, maar die vind ik persoonlijk niet kunnen tippen aan Snapseed en VSCO om foto’s te bewerken.

2. Fotostation

Met tools als Google Foto’s of Flickr kun je voor je zaak of organisatie structuur aanbrengen in de stortvloed aan foto’s die je wellicht intussen verzameld hebt. Maar vaak schieten die tools te kort als je het echt professioneel wil organiseren.

In dit boek verwijst de auteur naar www.fotostation.com. Daar kun je een gratis trial (2 weken) downloaden om orde in de chaos van je fotobibliotheek.

3. Easy Release

Luc Van De Steene gaat in zijn boek uiteraard ook uitgebreid in op het auteurs- en portretrecht. Vaak worstel je als organisatie met toestemmingsformulieren voor wie op een foto afgebeeld staat. Met deze leuke app kun je als fotograaf meteen ter plekke toestemming vragen aan de geportretteerde. De app slaat alle toestemmingen ook meteen op in de cloud.

Voor Easy Release betaal je eenmalig een tiental euro. Toch liever een gratis app? Deze alternatieven vond ik nog online.

4. Jeffrey’s Image Metadata Viewer

Toegegeven: de website exif.regex.info katapulteert je helemaal terug naar de jaren ’90. Maar de website doet wel wat ze moet doen: namelijk alle metadata uit een foto zichtbaar maken.

Laad een foto hier op (of deel de URL) en je krijgt meer info over waar en wanneer de foto gemaakt is, het toestel en de manier van fotograferen (met flash, sluitertijd, …)

5. TinEye

Gebruik je stockfoto’s? Dan check je best even of die foto niet al honderdduizenden keren elders gebruikt is. Dat kan via Tineye.com vlot, gemakkelijk en zonder digitale sporen achter te laten bij Google.


Zelf aan de slag met foto’s in je organisatie?

  • Bestel het boek ‘Werken met beelden’ via de website van Politeia.
  • Schrijf je in voor onze opleiding ‘I Like Foto’s‘ dit najaar. We geven je tips mee, dagen je 2 weken lang uit om dagelijks foto’s te maken met je smartphone en geven nadien persoonlijke feedback op je foto’s.

📸 Omslagfoto bij dit artikel: Unsplash