3 gratis programma’s die Photoshop en Indesign vervangen

door | 3/09/2017

Wie graag met foto’s werkt en die gebruikt in zijn communicatie, wordt al vlug Photoshop en Indesign aangeraden om méér uit afbeeldingen te halen.

Maar, aan deze software hangt een serieus prijskaartje, die vele verenigingen en startende ondernemingen niet kunnen/willen betalen.

Gelukkig zijn er gratis alternatieven:

Faststone: Photoshop en automatisaties

Faststone heeft verschillende pakketten, waarbij de Image Viewer en de Photo Resizer het interessantst zijn.

Image Viewer

De Image Viewer toont je de afbeelding en je kan snel en makkelijk kleuren bijwerken en kleine retouches uitvoeren. Het geheel is zeer beperkt, maar zeer gebruiksvriendelijk.

Rode oogjes, contrasten bijwerken, croppen, enz. kan allemaal binnen Image Viewer, maar wie meer fotobewerking wil doen, schakelt best over naar PIXLR.

Automatiseren met de Photo Resizer

Een zeer handig programma, volgens sommigen zelfs beter uitgewerkt dan Photoshop zelf, is de Photo resizer. Die brengt een handig alternatief voor automatische fotobewerkingen.

Een van de verborgen knoppen in Photoshop is de automatisatieknop: je wenst een hele reeks foto’s automatisch met een filter, een watermerk en de juiste bestandsnaam voorzien. Ook zou je graag hebben dat alle bestanden automatisch gecropt worden.

Dat kan ook met Faststone Photo resizer. En die is helemaal gratis! De opties zijn niet zo uitgebreid als in Photoshop, maar alle basisopties om foto’s mooi af te leveren, zijn aanwezig.

Link: http://www.faststone.org/

 

PIXLR, een Photoshopkloon

PIXLR is één van de meest gebruikvriendelijkste en beste Photoshopklonen.

De interface doet enorm aan Photoshop aan denken. De toolbox is bijna een exacte kopie en onder de menustructuren vind je veel functies terug die ook in Photoshop terugkomen. Ook de layer-structuur is aanwezig, hetzij iets minder uitgewerkt.

PIXLR stelt je in staat om je foto’s gemakkelijk te optimaliseren, maar je kan ook gemakkelijk elementen toevoegen of verwijderen. Zelfs de ‘magische toverstok’ uit Photoshop is aanwezig!

PIXLR is de ideale voorbereiding om later op Photoshop over te schakelen.

Enkele nadelen:

Wie het gewoon is om met Photoshop te werken, zal vlug enkele nadelen ondervinden:

  • Toevoegen aan een bestaande selectie is niet mogelijk. Soms zal je bepaalde handeling meermaals moeten uitvoeren.
  • De pen-tool is een echte pen, niet zoals in Photoshop waar je met ankerpunten kan werken en selecties kan uit genereren.
  • Werken met grote foto’s (meer dan 5 mb) is problematisch. Elke bewerking die je doet, genereert een gigantisch uitwisseling van megabytes met de PIXLR-server, waardoor het geheel soms zeer traag werkt. Met kleine afbeeldingen (< 2 mb) heb je weinig tot geen problemen.

Link: http://www.pixlr.com

Canva, een simpele Indesign

Een mooie folder, visual voor social media, poster, uitnodiging of programmaboekje maken? Stop met Microsoft Publisher te gebruiken en neem Canva. Even makkelijk en je drukker krijgt druktechnische ready-made bestanden. Hij zal je dankbaar zijn.

Canva is een site waar je kan lay-outen. Er zijn voorgemaakte sjablonen voor alle soorten publicaties, met correcte afmetingen. Je kan kiezen uit honderden voorgemaakte sjablonen of zelf iets maken.

Door zijn uitgebreide ingebouwde beeldbibliotheek en gemakkelijke drag-and-dropfunctie, kan je in no-time een prachtig resultaat bekomen.

Bij het opslaan kan je ook druktechnische bestanden bekomen. Met een simpele druk op de knop levert het programma je een PDF af met snijlijnen, kleurenindicaties en laserpunten die je drukker met gemak kan verwerken.

Enkele nadelen:

  • Het platform wordt betalend als je afbeeldingen met auteursrecht gebruikt (1 euro)
  • De tekstmodule is tamelijk beperkt: behalve kleur, grootte en transparantie, heb je weinig andere opties om je tekst op te maken.
  • Je kan enkel werken met voorgeprogrammeerde fonts. Je fonts kan je zelf niet kiezen.

Link: http://www.canva.com

Bestel ons boek!

140 pagina's vol inspirerende voorbeelden, concrete formats en tips om YouTube, TikTok en Reels te veroveren!

Opleiding volgen?

Verbeter je digitale skills op het vlak van Canva, Flexmail, TikTok, Instagram, LinkedIn, online video, ...

De Toptopical-kalender voor 2023!

Spreadsheet met inhaakdata

Meer dan 1000 'speciale dagen' opgelijst om op in te haken op je sociale media!

Luister naar onze podcast

Luister naar onze podcast over digitale communicatie 'Na de biep'

Lees zeker ook eens