24 tools om aan digital storytelling te doen

door | 6/03/2018

De voorbije jaren gaven we geregeld opleidingen contentstrategie en storytelling. Doorheen die opleiding komen heel wat digitale tools aan bod waarmee je verhalen kunt vertellen. Reden genoeg voor ons om ze hieronder even op te lijsten.

Je webteksten verrijken

Bloggen is misschien wel de bekendste vorm van Storytelling. Doordat een blog vertrekt vanuit een persoonlijk standpunt kun je er je expertise, ervaring of belevenis in kwijt. Maar zo’n blog mag natuurlijk meer zijn dan alleen maar tekst, aangevuld met een occasionele foto.

1. Medium

Medium is een blogplatform dat inzet op Longreads. Lange teksten online? Als je je verhaal boeiend brengt en verschillende media goed afwisselt, dan kan het wel degelijk. Medium biedt daarvoor alle mogelijkheden.

> Medium

2. Storymap

Met Storymap zet je je foto’s, video’s en teksten uit op een kaart, zodat je ze via een wandeling met elkaar verbindt

Storymap

3. Timeline JS

Soms wil je de gebeurtenissen uit je verhaal uitzetten op een tijdslijn. Met de fijne online tool Timeline JS kan dat. Bij elke datum voeg je eenvoudig foto, tekst, beeld toe.

> Timeline

4. Juxtapose

Met Juxtapose maak je een slider van 2 foto’s die een ‘voor’ en ‘na’ beeld geven. Je ziet die techniek vaak bij overstromingen of andere natuurrampen. Maar je kunt het even goed voor je kantoor of je teamfoto gebruiken. Met een eenvoudige slider kun je heen en weer schuiven.

5. Google My Maps

Google Maps kent iedereen, maar wist je dat je via Google Drive ook je eigen Maps kunt aanmaken. Vertel het verhaal van een stadsfestival, bouwproject, … door op een kaart zelf merktekens, kleuren, lijnen, … toe te voegen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

> Google Drive

6. Infogram

Cijfers op een visuele manier voorstellen? Met Infogr.am maak je interactieve grafieken. Ideaal om je teamvoorstelling, activiteitenoverzicht of jaarverslag.

> Infogram

Audio en video maken

7. Power Director

Met Power Director monteer je op je Android-smartphone je beelden in een handomdraai aan elkaar. Power Director heeft meerdere sporen voor beeld en geluid. Toch liever zonder watermerk? Kies dan voor Filmora GO.

> Power Director

8. iMovie

Apple-gebruikers monteren hun videobeelden best met iMovie: het meest complete programma om op je iPhone, iPad of Mac aan videobewerking te doen.

> iMovie

9. Boomerang

Snel snel een leuk filmpje maken dat in loop afgespeeld wordt? Dan is Boomerang wat je zoekt. Even mikken, kadreren en een paar seconden de knop indrukken en klaar is kees. Supergemakkelijk om te delen op Instagram, Twitter, Facebook ,…

> Boomerang (iOS | Android)

10. Spreaker

Heb je het meer voor geluid dan voor beeld? Dan is een podcast een interessante vorm om je verhaal in kwijt te kunnen. Met de basisversie van Spreaker kun je zowel op desktop als mobiel audio opnemen, monteren en publiceren.

> Spreaker

Foto’s bewerken

11. Pixlr

Waarom zou je het dure Photoshop aanschaffen als je met Pixlr ook alle basisbewerkingen kunt doen op je foto’s? Bijsnijden, contrasten bijwerken, tekst toevoegen, … En dat helemaal online. Dus je hoeft zelfs niets te installeren op je computer. Pixlr is ook beschikbaar als app.

> Pixlr

12. Canva

Vind je Pixlr iets te ingewikkeld en vertrek je liefst van voorgemaakte sjablonen? Dan is Canva wellicht meer je ding. Op www.canva.be lay-out je gemakkelijk foto’s die al meteen de juiste afmetingen hebben voor Facebook, Twitter en co.

> Canva

13. Snapseed

Biedt Instagram voor jou niet genoeg bewerkingstools? Check dan zeker eens Snapseed: dé topapp om je foto’s bij te werken is Snapseed. Met een paar tikken en swipes pas je de scherptediepte aan, werk je de vignettering bij of bewerk je de kleuren en contrasten als een echte pro.

> Snapseed (iOS | Android)

14. InShot

Verschillende foto’s die op zichzelf niet zo heel veel zeggen, kunnen gecombineerd in een collage plots veel krachtiger overkomen. Met deze app creëer je zo bijvoorbeeld snel een soort van stripverhaal. Ook om een filmpje of foto snel bij te werken kun je bij InShot terecht.

> Inshot (iOS | Android)

15. Piktochart

All the way gaan en een heuse infographic maken om je verhaal letterlijk in beeld te brengen? Dat kun je met de gratis tool Piktochart.

> Piktochart

Scoren op social Media

16.  Stories

Er zijn veel sociale media waarop je stories kunt gaan creëren, maar Instagram biedt toch nog altijd het meest potentieel. Denk goed na over het scenario van je Story voor je eraan begint, en leef je vooral uit met de vele stickers, filters en extra’s die Instagram aanbiedt.

> Instagram
> Snapchat

17. Instagram Carrousels

Ook met de carrousels van Instagram kun je een verhaal vertellen in vierkante foto’s.  Door losse foto ‘s in een bepaalde volgorde te posten, breng je je verhaal tot leven. Maar je kunt er ook een 360° effect mee creëren, bijvoorbeeld door de app Pannify of Swipeable in te zetten.

Swipeable (iOS)
> Pannify (Android)

18. Instagram Gidsen

Op Intagram kun je meer dan enkel een video of foto posten. Met een Gids maak je een soort van blogpost waarin Instagram-foto’s de hoofdrol spelen. Ideaal om zelf lijstjes te maken met eigen tussentitels, uitleg, omslagfoto, enzomeer.

> Instagram

19. Instagram Reels

Korte video’s maken waarin muziek je boodschap ondersteunt. Dat is kort samengevat wat een Reel – afgekeken van TikTok duh – eigenlijk is. Ook hier kun je tekst en GIF’s toevoegen, en zelfs een voice over inspreken.

> Instagram

20. LinkedIn Artikels

Bloggen kun je doen op je eigen website, maar ook op Facebook zelf. Met de Facebook Notities heb je alle toeters en bellen die je nodig hebt: hoofding toevoegen, video integreren, titels opmaken, links leggen, … Net als op een echte blog.

> LinkedIn Artikels

Plannen

21. Hootsuite

In de gratis versie van Hootsuite kun je tot 3 sociale media samen beheren in een overzichtelijk dashboard. Naast monitoren is vooral de planfunctie handig. Anders dan bij Facebook, ontbreekt zo’n functie op Twitter, LinkedIn, Instagram,… Ideaal om de mijlpalen van je verhalen op voorhand in te plannen.

> Hootsuite

22. Buffer

Een goed alternatief voor Hootsuite is Buffer. De interface is anders georganiseerd en de limiet van aantal netwerken is er niet. Buffer is wel vooral een plantool en minder een monitortool.

> Buffer

23. Latergramme

Speciaal voor Instagram bestaat er ook Latergramme: een planningstool waarmee je je foto’s vooruit kunt plannen. Voorlopig moet je op het moment zelf wel nog bevestigen, maar dat zou binnenkort verholpen worden.

> Latergramme

24. Planoly

Planoly is voer voor Instagrammers die heel veel zorg besteden aan het uitzicht van hun account. Met Planoly kun je niet alleen Instagram-foto’s inplannen, maar je ziet ook hoe je profiel eruit zal zien als de foto’s gepubliceerd zullen zijn.

> Planoly

 

Zelf meer doen met digitale storytelling?

Wil je zelf aan de slag gaan? I Like Media geeft elk jaar een pak opleidingen over online video, fotografie, bloggen, contentstrategie… Check onze kalender voor alle data en praktische info.

Bestel ons boek!

140 pagina's vol inspirerende voorbeelden, concrete formats en tips om YouTube, TikTok en Reels te veroveren!

Opleiding volgen?

Verbeter je digitale skills op het vlak van Canva, Flexmail, TikTok, Instagram, LinkedIn, online video, ...

De Toptopical-kalender voor 2023!

Spreadsheet met inhaakdata

Meer dan 1000 'speciale dagen' opgelijst om op in te haken op je sociale media!

Luister naar onze podcast

Luister naar onze podcast over digitale communicatie 'Na de biep'

Lees zeker ook eens