5 opvallende cijfers uit de nieuwe digimeter

door | 16/03/2025

Naar jaarlijkse gewoonte verblijdt imec-mict-ugent ons in het voorjaar met een stevige stapel nieuw cijfermateriaal over het digitaal gedrag van de Vlaming (18+). Tussen augustus en oktober 2024 vroegen de onderzoekers aan bijna 3000 Vlamingen welke toestellen we hebben, welke sociale media we gebruiken en wat onze mening is over digitale innovaties.

Het zal je niet verbazen dat we bij I Like Media grote fan zijn van deze cijfers. Ze vormen immers een inspiratiebron voor veel van onze opleidingen en een degelijke basis wanneer we klanten op weg helpen om een communicatiestrategie uit te werken.

Dit viel ons dit jaar vooral op:

 

1. Maar liefst 28% van de Vlamingen gebruikt actief generatieve AI

Laat ons maar meteen met de belangrijkste conclusie beginnen: Dik 2 jaar na de lancering van ChatGPT is generatieve AI (denk aan ChatGPT, Copilot, Gemini en consoorten) algemeen gemeengoed geworden voor een groot deel van de Vlaamse bevolking.

28% gebruikt het minstens 1 keer per maand. Bij de doelgroep 18 tot 24 jaar is dat zelfs 68% (!)

ChatGPT (28%) is met voorsprong de populairste tool. CoPilot (5%) en Gemini (8%) volgen op ruime afstand.

56% gebruikt het voor persoonlijke doeleinden, 43% zet het in voor het werk.

2. We gebruiken 4 minuten minder sociale media per dag

86% van de Vlamingen gebruikt nog elke dag minstens 1 sociaal netwerk of chatdienst. Dat is 2 procentpunt meer dan in 2023.

Maar als we de schermtijd erbij nemen, zien we dat sociale media en chat voor het eerst in jaren toch lichtjes afneemt. We spenderen nu gemiddeld 71 minuten in plaats van 75 minuten per dag aan sociale media. Als we het volledige plaatje bekijken, staat het smartphonescherm bij de Vlaming per dag gemiddeld 182 minuten aan.

Is daarmee een kentering ingezet? Dat is moeilijk om nu al te zeggen, maar voer voor de Digimeter 2025, lijkt ons.

3. Er zit weinig beweging in het socialemedia-landschap

Welke sociale media gebruiken we dan vooral? Wel, ongeveer dezelfde netwerken als in 2023. Voor het derde jaar op rij stagneren de sociale media in Vlaanderen. Facebook (van 69% naar 67%) en Messenger (van 59% naar 54%) nemen lichtjes af. Instagram (49%) en LinkedIn (21%) blijven gelijk.

WhatsApp groeit nog verder door en kan nu pronken met maar liefst 88% actieve maandelijkse gebruikers in Vlaanderen. Daarmee is het ruim het populairste medium. 

4. Jongeren gebruiken steeds vaker WhatsApp

Bij de leeftijdsgroepen tussen 25-65 jaar was WhatsApp al langer de meest gebruikte chatdienst. Maar nu lijken ook de jongeren (18-24 jaar) Messenger in te ruilen voor WhatsApp. In 2019 gebruikte nog maar 37% WhatsApp dagelijks, in 2024 was dat al 60%. 

Oh, en mocht je het je afvragen: Snapchat scoorde 7%, het privacyvriendelijkere Signal scoorde 1%. De Russische chat-app Telegram scoorde ook 1% in dagelijks gebruik. Al werd dit onderzoek afgenomen voor Trump aan de macht kwam, Musk mee aan het roer kwam en Zuckerberg de factcheckers afschafte. Opnieuw heel benieuwd wat dat in de digimeter van volgend jaar gaat betekenen.

5. Podcasts zijn populairder dan ooit

De podcast bestaat al meer dan 20 jaar, maar pas de laatste jaren veroverden podcasts echt de harten van de Vlamingen. Ook dit jaar zien we een stijging in het aantal Vlamingen dat minstens 1 keer per maand naar podcasts luistert. Bij jongeren (18-24j) komt er 10 procentpunt bij. Bij de categorie 35-44 jaar zelfs 12 procentpunt. De grote meerderheid van de luisteraars zijn wel jonger dan 45 jaar.

Het meest gebruikte kanaal om podcasts mee te luisteren is nog altijd Spotify (54%). Apps of websites van Vlaamse mediamerken (denk aan VRT MAX, HLN of GoPlay) scoren 31%. 

Ok… maar hoe gebruik ik deze cijfers in mijn communicatiestrategie?

Toegegeven: het volledige onderzoeksrapport is een heel interessant, maar wel lijvig dossier. Loop je wat verloren in de cijfers en wil je wat hulp om deze cijfers om te zetten in een concrete communicatiestrategie? Of je bestaande aanpak bijsturen?

De Toptopical-kalender van 2025 aan je muur

We drukten een handige poster om op te hangen in je kantoor. Zo vergeet je nooit nog een speciale dag!

Opleiding volgen?

Verbeter je digitale skills op het vlak van Canva, Flexmail, TikTok, Instagram, LinkedIn, online video, ...

De Toptopical-kalender voor 2025!

Spreadsheet met inhaakdata

Meer dan 1000 'speciale dagen' opgelijst om op in te haken op je sociale media!

Luister naar onze podcast

Luister naar onze podcast over digitale communicatie 'Na de biep'

Lees zeker ook eens

Laat je coachen en steun het goede doel

Laat je coachen en steun het goede doel

De online communicatie voor je onderneming of organisatie onder de loep nemen en tegelijkertijd De Warmste Week steunen? Win-win! Voor een eenmalige bijdrage boek je een online 1-op-1 sessie met een ervaren trainer tijdens de...

Lees meer