Zo bewerk je opnieuw de foto, titel en onderschrift van links op Facebook

In juli 2017 moesten heel wat beheerders van een Facebookpagina eens goed vloeken. In de strijd tegen fake news maakte Facebook het onmogelijk om nog langer de foto, titel en onderschrift van links aan te passen die je post op je Facebookpagina. Begrijpelijk, maar vervelend als je links moet delen van websites die niet de juiste foto’s of teksten meesturen.

We zochten en vonden een aantal oplossingen.

  1. Moeilijk: via plugins je website zodanig optimaliseren dat ze wel de juiste info doorstuurt. (Vooral voor techneuten 😉
  2. Iets gemakkelijker: Via de business manager ‘een dark post aanmaken’ (Wij probeerden het, maar slaagden er nog niet in om het te laten werken)
  3. Poepsimpel: De website Linkprevieweditor gebruiken om je links vooraf aan te passen en dan de LinkPreviewEditor-link te posten.

Omdat we van eenvoud houden, leggen we dat laatste truukje hieronder even uit. We nemen als voorbeeld de link van de opleiding ‘Video maken’ die we in het open aanbod van Unizo geven dit najaar. Als we die posten ziet die er zo uit:

Dat kan beter. En wel met volgende stappen:

1. Surf naar LinkPreviewEditor en plak de url in kwestie

2.  Pas foto, titel en onderschrift aan naar believen

3. Aanvaard de voorwaarden

4. Kopieer de URL

5. Debug de link voor alle zekerheid

Dat doe je via https://developers.facebook.com/tools/debug/

6. Plak hem op je Facebookpagina

Toch een paar kanttekeningen

Je volgers zien niet langer de URL staan naar waar de link eigenlijk verwijst. Maar dat had je met bitly en TinyURL ook. Maar het kan dus argwaan opwekken. “Zou het spam zijn?”

We hebben op dit moment geen idee hoe het algoritme reageert op LinkPreviewEditor-links. De kans bestaat dat ze bij Facebook inbouwen dat dit soort links minder goed scoort dan “echte” links. Maar dat zal de toekomst dus moeten uitwijzen.

Gerelateerd