‘Youth On The Net’ samengevat

Op 17 en 18 februari verzamelden een zestigtal jeugdwerkers en medewerkers van Safer Internet Centra (zoals Child Focus) in Luxemburg voor de tweedaagse conferentie “Youth on the Net“. Ook ik was erbij om de samenwerking tussen Apestaartjaren en Child Focus op onze studiedag afgelopen jaar toe te lichten.

Maar we hielden daarnaast ook onze ogen en oren open en zetten voor u graag die dingen op een rijtje die me bijgebleven zijn:

1. Het voorbije anderhalf jaar stuurde Eyrica jongeren de straat op om elkaar te interviewen over thema’s die zij belangrijk vinden: school, werk, gezondheid,… Het project heet ‘Meet the street‘ en het resultaat is onder andere op Vimeo te bewonderen

2. Enkele statistieken die ook al op Safer Internet Dag vrijgegeven werden. Jongeren spenderen per jaar 850 uur op school, 1500 uur voor een scherm… en slecht 50 uur aan discussies met ouders.

3. Huub Nelis van Young Works smijt de vraag in de groep: ‘zijn jongeren vandaag anders dan 10-20 jaar geleden?’ Hij stelt vast dat jongerencultuur steeds dominanter is. Ouderen gaan zich kleden zoals jongeren. Anderzijds worden kinderen jonger oud: ze hebben vroeger een gsm, kijken vroeger porno, …

4. Hij helpt ook nog eens de mythe de wereld uit als zouden alle jongeren fantastische multitaskers zijn: “Jongeren onder 25 jaar kunnen niet multitasken. Maar dat kunnen mensen ouder dan 25 ook niet.”

5. Dr. Jan-Hindrik Schmidt stelt Duitse onderzoeksresultaten voor uit 2008. Daaruit blijkt dat een 12-24j gemiddeld 130 vrienden heeft op social networks, waarvan ze 85% in het echt ook kennen. 62% beschouwt evenwel minder dan de helft als echte ‘close friends’. 3,2% van de bevraagde jongeren geven toe dat ze zichzelf online helemaal anders voordoen dan ze eigenlijk zijn.

6. Leuke actie van het BE E-secure Safer internet center in Luxemburg:jeugdwerkers delen er tandenborstels uit aan jongeren met de boodschap: een paswoord is als een tandenborstel: je kiest er een met veel zorg uit, gebruikt nooit jaren dezelfde, en je leent hem vooral niet uit aan anderen.”

7. Wat voor opvoeding in het algemeen geldt, geldt ook voor media-educatie: “Beter 1 goed gesprek met kinderen/jongeren over hun mediagebruik, dan 10 keer erover zagen”, dixit Huub Nelis

8. In Denemarken werden 4000 jongeren tussen 12-15 jaar bevraagd over hoe zij de toekomst van het internet zien. Dat leverde een prachtige survey en enkele opmerkelijke resultaten op: 61% van de Deense kinderen vinden bijvoorbeeld dat internet een ‘basic human right’ moet worden.

9. European Schoolnet, Insafe and Vivendi lanceerden in het najaar van 2010 het platform www.paneuyouth.eu. Op dit platform dagen ze kinderen en jongeren uit om te bloggen, video’s te delen en ervaringen uit te wisselen. Leerkrachten kunnen het platform en de content die erop gezet wordt gebruiken in hun lessen om o.a. ethica, privacy, … in verband met het internet aan te brengen in de klas.

10. Quote van de tweedaagse: “Although the internet is shaping our personal life, it is still us who shape the internet” (Dr. Jan-Hinrik Schmidt)

(dit artikel verscheen ook op www.apestaartjaren.be)

Gerelateerd