Waar vind ik licentievrije foto’s?

Op het internet circuleren miljarden foto’s, filmpjes, cartoons, … Toffe content die je misschien ook wel wilt gebruiken om op jouw site of blog te plaatsen. Maar mag dat zomaar? Het antwoord is genuanceerder dan ‘ja’ of ‘nee’.

Auteursrecht vs. portretrecht

Wie een foto neemt, is daar automatisch de auteur van. Dat hoef je niet vast te leggen of te registreren. Anderzijds moet ook de persoon die afgebeeld staat op de foto toestemming geven voordat zijn beeltenis gebruikt mag worden. Meer uitleg over deze wetgeving vind je in dit uitstekende artikel van Shoot.be.

Creative commons

Auteursrecht in enge zin betekent ‘all rights reserved’: niemand mag met mijn foto’s iets doen zonder mijn toestemming. Maar soms willen we niets liever dan dat onze foto’s opgepikt en verspreid worden. Maar dan wel onder de voorwaarden die je zelf kiest. Daarvoor werd het licentiesysteem ‘Creative Commons‘ in het leven geroepen.

Op deze website bepaal je zelf in welke omstandigheden je foto’s verspreid, bewerkt, … mogen worden:

Websites met licentievrije foto’s

Waar kun je dan foto’s vinden die je wel mag gebruiken? Hieronder lijsten we graag enkele zeer interessante bronnen op.

Als je foto’s van deze websites gebruikt, vermeld je best wel steeds de bron. En indien mogelijk leg je ook best een link naar het profiel van de auteur of naar de website waar je de licentievrije foto hebt gehaald.

1. Flickr

Het sociale netwerk dat helemaal draait om foto’s is een van de sites die creative commons helemaal geïntegreerd heeft. Wie via ‘geavanceerd zoeken’ kiest voor ‘only search within creative commons licensed content’, vindt enkel foto’s terug met een licentie ‘some rights reserved’, waarin de auteur van de foto zelf bepaalt wat je er wel en niet mag mee doen. als je een foto van Flickr gebruikt, vermeld je wel liefst netjes de auteur en bij voorkeur ook een link naar zijn flickerpagina.
www.flickr.com 

 

2. Stock.xchng

De grootste fotodatabank die er online bestaat met licentievrije foto’s: meer dan 350.000 foto’s die je mag gebruiken. Let op! Er zitten ook betalende foto’s tussen. Die herken je aan het watermerk dat erin afgebeeld staat.
www.sxc.hu

stockexchange

 

3. Wikimedia Commons

Alle foto’s op Wikipedia zijn per definitie licentievrij. De databank van al die foto’s kun je raadplegen op de website van Wikicommons.
www.wikicommons.org

wikimedia commons

4. Google

De afbeeldingen die je via Google vindt, mag je niet zomaar gebruiken. Na een zoekopdracht kies je best voor het tandwiel en dan voor ‘geavanceerd zoeken’. Je hebt nu de mogelijkheid om bij ‘gebruiksrechten’ te filteren op het type licentie dat je zoekt.

Embedden

Een achterpoortje om licenties te omzeilen is ’embedden’: een filmpje vanop YouTube of een fotoslideshow vanop Flickr mag je embedden op je website, zonder dat je daar expliciet toestemming voor nodig hebt. De foto’s staan immers niet op jouw website, maar blijven technisch gezien op YouTube of Flickr staan.
(dit artikel verscheen ook op de Mediahelpdesk van Mediaraven)