Twitter tot reële proporties herleid

Twitter is hot de laatste weken. ‘Twitter rondt kaap van honderd miljoen gebruikers’ en ‘Dagelijks 300.000 nieuwe Twitteraars’ kopte De Standaard onlangs. Maar laten we in dit Belgenlandje vooral niet overdrijven.

Meer en meer Belgen hebben een Twitteraccount. Zo lijkt het, althans. Volgens De ‘Belgian Social Media Monitor‘ zijn er 59.000 Belgische Twitteraccounts. Als het over echt actieve gebruikers gaat, komen we evenwel ergens op een cijfer van nog geen 30.000 uit.

Onderstaande infografiek nuanceert dat nog meer:

Als het aankomt op jongeren (15-25 jaar) die Twitteren, liggen die percentages nog massaal veel lager. “Teens don’t tweet”, zo klinkt de leuze. Amerikaanse onderzoekers gingen na waarom jongeren niet twitteren (onderzoek uit het najaar van 2009). Dit waren de resultaten:

Jongeren twitteren niet, niet zozeer omdat het onveilig, te kort of te publiek zou zijn, maar veeleer omdat ze er het nut niet van inzien, zo stellen de onderzoekers vast. Hun vrienden doen het ook niet, het biedt niets nieuws, of ze updaten hun status al op Facebook. Dat blijkt nog duidelijker wanneer je de statistieken erbij neemt van jongeren die wél twitteren:

De top 6 van de antwoorden, die gegeven worden door tieners die wel tweeten, zijn stuk voor stuk dingen die je ook op Facebook, Netlog of MySpace kunt doen. En dat is de ware reden waarom jongeren niet twitteren. TechCrunch stelt bovendien vast dat dat eigenlijk dezelfde redenen zijn als waarom volwassenen niet twitteren: Twitter biedt voor de meerderheid van de mensen geen functies, die je al niet op andere social media platformen kunt doen. Enkel de heavy users van Social Media, die een stap verder willen gaan en zich uitleven met hashtags en microblogs, gebruiken daarom Twitter. Of celebrities of politici die op die manier hun fanbase willen onderhouden, uiteraard.

TechCrunch sluit af met volgende wijze woorden: “The question of “Why Don’t Teens Use Twitter?” is the question of “Why Doesn’t Everyone Use Twitter?” The answer, it would seem, is both obvious and heretical … maybe Twitter isn’t for everyone.”

The question of “Why Don’t Teens Use Twitter?” is the question of “Why Doesn’t Everyone Use Twitter?” The answer, it would seem, is both obvious and heretical … maybe Twitter isn’t for everyone.

Gerelateerd