Stap voor stap overschakelen van een Facebookprofiel/groep naar een pagina

Een heleboel organisaties maakten in de begindagen van Facebook een profieltje aan van het type Jeugddienst (voornaam) Huppeldepup (familienaam). Op deze blog wees ik er eerder al op dat dit volgens de policy van Facebook niet mag, en dat je als organisatie elk moment verwijderd kunt worden.

Andere organisaties zitten dan weer met de beperkingen van groepen opgescheept. Die zijn in de eerste plaats bedoeld voor interne communicatie met je achterban. Wanneer je ze voor externe communicatie wil gebruiken, ben je veel meer met een (fan)pagina.

In beide gevallen is het aangewezen om over te schakelen naar een (fan)pagina. Maar hoe begin je hieraan?
Overschakelen van een profiel naar een (fan)pagina

1. Maak met je profieltje van het type Jeugddienst (voornaam) Huppeldepup (familienaam) een fanpagina aan. Dat kan links onderaan op elke bestaande pagina. Je wordt automatisch beheerder van deze pagina.

2.Zorg dat je ook een persoonlijk profiel hebt met je eigen voor- en familienaam. Of zorg dat je weet wie de nieuwe pagina zal beheren (als jij het niet zelf zult doen)

3. Stel je pagina zo in dat alleen beheerders ze kunnen zien (via pagina bewerken > toestemmingen bewerken)

4. Stoom je pagina achter de schermen helemaal klaar voor publicatie. Ik gaf eerder op deze blog al 10 tips daarvoor mee.

5. Stel in wie de nieuwe pagina zal beheren. Ga naar ‘pagina bewerken’ > ‘beheerders beheren’. Maak jezelf nu beheerder met je persoonlijke profiel. En/of duidt collega’s aan die de pagina zullen beheren. Niemand van je fans zal kunnen zien dat jullie de beheerders zijn, laat staan dat ze aan je persoonlijke gegevens kunnen.

6. Publiceer je pagina door het vinkje ‘alleen zichtbaar voor beheerders weer af te zetten (via pagina bewerken > toestemmingen bewerken)

7. Stel je nieuwe pagina voor aan alle vrienden van het profiel Jeugddienst (voornaam) Huppeldepup (familienaam) via de link ‘voorstellen aan vrienden’ (onder de profielfoto van je pagina. In de boodschap bij deze uitnodiging kun je uitleggen dat het profiel binnenkort zal verdwijnen en dat ze fan moeten worden van de nieuwe pagina.

8.Wil je je foto’s, video’s, prikbordberichten… die je op je profieltje verzameld hebt, graag bewaren op je harde schijf? Bijvoorbeeld om de foto’s daarna gemakkelijk te kunnen oploaden op je nieuwe pagina? Ga dan naar Account > accountinstellingen > Je gegevens downloaden.

9. Verwijder daarna het profiel ‘Jeugddienst Huppeldepup’ (via ‘account’ > ‘accountinstellingen’ > account deactiveren)

10. Je kunt je nieuwe fanpagina nu beheren vanuit je persoonlijke profiel.

Overschakelen van een groep naar een (fan)pagina

1. Maak vanuit je persoonlijke profiel een fanpagina aan. Dat kan links onderaan op elke bestaande pagina. Je wordt automatisch beheerder van deze pagina.

2. Stel je pagina zo in dat alleen beheerders ze kunnen zien (via pagina bewerken > toestemmingen bewerken)

3. Stoom je pagina achter de schermen helemaal klaar voor publicatie. Ik gaf eerder op deze blog al 10 tips daarvoor mee.

4. Publiceer je pagina door het vinkje ‘alleen zichtbaar voor beheerders weer af te zetten (via pagina bewerken > toestemmingen bewerken)

5. Stuur een bericht naar alle leden van je groep om uit te leggen dat het profiel binnenkort zal verdwijnen en dat ze fan moeten worden van de nieuwe pagina.

6. Verwijder de groep door een voor een de leden te verwijderen uit je groep te verwijderen en jezelf als laatste uit de groep te zetten. (een groep zonder leden en zonder beheerder wordt automatisch door Facebook verwijderd)

7. Je kunt je nieuwe fanpagina nu beheren vanuit je persoonlijke profiel.

(dit artikel verscheen ook op www.apestaartjaren.be)

Gerelateerd