Nieuwe mogelijkheden op Facebook

Dat Facebook zo om de zoveel weken iets nieuws lanceert, zijn we onderhand gewend. Maar de nieuwigheden die de social networksite de voorbije maanden allemaal aankondigde, gingen voor de doorsnee gebruiker misschien toch wel een beetje heel erg snel. Ik zet daarom graag nog even de belangrijkste veranderingen op een rijtje:

1. What are you doing? And where?

In Europa kan het vooralsnog niet, maar in de VS werd een tijdje geleden al ‘Facebook Places’ gelanceerd. Volgens Facebook CEO Zuckerberg is het uitgangspunt van de dienst niet zo zeer ‘mensen laten weten waar je bent’ maar ‘leuke plaatsen delen met je netwerk’.

In navolging van het succes van Foursquare (waarbij je voordelen krijgt in de vorm van bvb gratis drankjes als je ‘mayor’ bent van bvb een café) lijkt het de logica zelve dat ook aan Facebook Places een ‘avertentiecomponent’ zal gekoppeld worden. Lees: reclame die aangepast is aan de plaats waar je je op dat moment bevindt. Een ad voor een gratis Stella als je voor de derde keer die week in een InBev café iets gaat drinken? Het wordt minder en minder science fiction, denk ik.

2. Vriendschappen “uitstellen” in plaats van “negeren”

U heeft het misschien al opgemerkt: als vrienden je uitnodigen op Facebook, heb je niet langer ”negeren’, maar moet je kiezen tussen ‘bevestigen’ en ‘niet nu’. De laatste optie zorgt ervoor dat die vriendschapsverzoeken in een soort van wachtlijst (‘verborgen verzoeken’) terechtkomen, voor als je later toch bevriend zou willen worden met die persoon.

Je kunt ook aan Facebook door te geven ‘ik ken deze persoon niet’. Die persoon zal je in de toekomst niet meer kunnen toevoegen als vriend. Toch een beetje vreemd, want ik vraag me bijvoorbeeld af wat er dan gebeurt als je die persoon een jaar later bijvoorbeeld toch leert kennen en er vrienden mee wil worden… ?

3. Groepen worden kleiner maar krijgen meer mogelijkheden

Facebook wil het onderscheid tussen groepen en pagina’s groter maken. Groepen zijn bedoeld voor vrienden, klassen, kleine organisaties… van maximum 250 personen. Je kan trouwens niet meer zelf lid worden van een groep. Vanaf nu moet je uitgenodigd worden.

Bovendien heeft Facebook goed gekeken naar het geflopte Google Wave… Leden van een groep kunnen met elkaar praten in een groeps-chatvenster en onderling documenten delen én bewerken. De feature ‘Officieren’ verdwijnt (maar daar ligt vast niemand wakker van). Ook een profielfoto voor je groep is niet meer mogelijk. Het slechte nieuws is dat het bij mijn weten niet mogelijk is om een ‘oude’ groep over te zetten naar het nieuwe model.

4. Download je Facebook

Wat het nut hiervan is, is me nog niet helemaal duidelijk, maar het kan dus tegenwoordig: alle gegevens van je Facebook downloaden in een zip-bestand en opslaan op je harde schijf. Misschien om al je Facebookfoto’s in een bestandje te kunnen bijhouden op je computer zelf?

5. Geef reacties een score

Digg.com doet het al jaren. Ook YouTube nam het systeem over. En ook Facebook kon niet langer achterblijven. In de toekomst zou het mogelijk worden om reacties een score te geven, zodat die meer zichtbaarheid krijgen. Op die manier bepaalt de Facebookcommunity zelf wat zij waardevol vinden en wat niet. Allfacebook.com kon alvast deze screenshot bemachtigen:

Gerelateerd