Na de architect, dichter en componist… de stadsfacebooker!

Vorige week gaf ik voor het eerst de opleiding ‘Schrijven voor sociale media’ voor Creatief Schrijven. Onder de deelnemers ook Lok Ming en Melinda: twee sympathieke dames die de online communicatie verzorgen voor de Stad Antwerpen. En zo kwam deze wel zeer fijne ‘good case’ met sociale media aan bod. Naast de officiële pagina ‘Stad Antwerpen‘ hebben ze daar ook de pagina ‘Zot van A’. En daar krijgt om de twee weken een andere Antwerpenaar de kans om stadsfacebooker te worden. En dat slaat aan. De officiële pagina heeft bijna 5.600 fans. ‘Zot van A’ heeft er meer dan 13.300.

Zot van A

Externe communicatie met een persoonlijk tintje

Een profiel of een pagina gebruiken op Facebook? Het is een dilemma waar veel verenigingen mee worstelen. Pagina’s hebben heel wat tools om je externe communicatie te versterken (meerdere beheerders, statistieken, …) maar missen een gezicht om een persoonlijke toets. In Antwerpen hebben ze met deze gastfacebooker daar alvast een oplossing voor gevonden. Iedereen kan zich kandidaat stellen overigens. De comunicatiedienst kiest er dan telkens een goede kandidaat uit, om zo de diversiteit te garanderen.

Extra fans inlijvenPromo in Amsterdam

Zo’n stadsfacebooker zorgt overigens ook om de twee weken voor een nieuwe stroom fans. Als beheerder kan de facebooker van dienst immers altijd zijn eigen vrienden uitnodigen, die de pagina met plezier gaan volgen omdat het iemand is die ze kennen. Op die manier wordt het sociale netwerk van de stadsfacebooker gebruikt om de samenhorigheid in Antwerpen te bevorderen. Want zo’n stadsfacebooker levert nogal wat likes, shares en comments op…

Niet de spreekbuis van de stadsdiensten

De stadsfacebooker heeft als taak om zijn stad te promoten door te vertellen over wat hij elke dag doet in Antwerpen. Of dat nu langsgaan is bij zijn mama, of een Antwerpse versie organiseren van de Harlem Shake, dat beslist hij helemaal zelf. Of hij kan zijn stad in het buitenland gaan promoten, zoals de huidige facebooker Yves Van Laer heeft gedaan in Amsterdam (zie foto hiernaast).

De communicatiedienst houdt de pagina uiteraard nauwlettend in het oog en deelt de content van de stadsfacebooker ook geregeld op de pagina van Stad Antwerpen. Richtijnen zijn er nauwelijks, behalve politieke standpunten innemen over het gevoerde beleid in de stad.

Ook in andere steden?

Ik woon zelf voor alle duidelijkheid niet in Antwerpen, maar op de schoonste parking van Vlaanderen. Maar dit initiatief heeft me vorige week in elk geval zeer zwaar gecharmeerd. Gent mag dit idee wat mij betreft gerust overnemen. En dan stel ik me bij deze alvast kandidaat 😉

 

Gerelateerd