Meer doen met PDF

Een PDF (of Portable Document Format) is sinds 1993 een van de meest efficiënte manieren om documenten uit te wisselen zonder dat opmaak verloren gaat wegens een andere versie van Word op je pc bijvoorbeeld. Maar je kunt er veel meer mee doen dan louter doormailen.
Zelf PDF’s schrijven

In Microsoft Office 2010 zit standaard de mogelijkheid om je document als PDF op te slaan. Als je een oudere versie gebruik, kun je een gratis PDF-creator installeren. Opgelet! Als je je bestand wilt opslaan als PDF kies je voor ‘afdrukken’. Tussen je geïnstalleerde printers zal ook ‘PDf creator’ staan.

PDF’s embedden

Als je PDF’s aanbiedt op je website (een afsprakennota, het ledenblad, …) kun je die downloadbaar maken. Maar je kunt het je lezers nog gemakkelijker maken door de PDF te embedden op je website (net zoals je een YouTube videootje op je website zet. Hiervoor gebruik je best issuu.


Een PDF terug omzetten naar Word

Soms krijg je een PDF-bestand doorgestuurd, dat je eigenlijk liever in Word zou hebben, zodat je het opnieuw kunt bewerken. Via het fijne online tooltje PDFtoWord.com kun je in een handomdraai een PDF terug in een tekstbestand omzetten.

(dit artikel werd ook gepubliceerd in de MediaPedia op www.apestaartjaren.be)