Meer doen met Doodle

Het fijne internettooltje Doodle kennen we intussen allemaal. ‘Doodle’ is Engels voor ‘kattebelletje’ of ‘krabbeltje’ en werd ontwikkeld door een stel Zwitsers. Tot zover de obligate duiding. Waar het echt om draait is dat we, sinds ‘doodelen’ gemeengoed is geworden tijdens vergaderingen, onze mailboxen hebben ontlast van tonnen mails over wie wanneer kan samenkomen voor een bepaalde vergadering of activiteit. Maar er is meer: Doodle biedt de heavy users een pak extra’s aan, die het leven nóg gemakkelijker maken.

Werken met MyDoodle

Veel extra features van Doodle vereisen een Doodle Account. Klik op MyDoodle en vul de nodige gegevens in. Wat zijn de voordelen?

  • Als je de volgende keer een doodle invult, is je naam al op voorhand ingevuld
  • Anderen kunnen je ingevulde keuzes niet meer aanpassen
  • Je krijgt een handig overzicht van alle Doodles die je opgestart hebt
  • Je kunt met je account gebruik maken van een aantal widgets en gadgets (zie hieronder)

Doodle koppelen aan je Outlook/Google/Yahoo! agenda

Wie regelmatig doodelt, kent het fenomeen: met de agenda of pda in de hand kijken wanneer je wel en niet beschikbaar bent om die data daarna in Doodle in te geven. Wanneer je een Doodle account hebt, kun je die evenwel koppelen aan je digitale agenda.

Als ingelogde gebruiker zul je immers de knop ‘stel voor’ zien staan. Als je erop klikt, zal Doodle checken op welke momenten in je agenda je vrij bent en voor jou de Doodle invullen. Bijsturen of aanpassen kan uiteraard nog altijd, want als je in je agenda een activiteit niet specificeert qua uur, geeft Doodle bijvoorbeeld een vraagteken op die datum.

Maar ook het omgekeerde kan! Zolang een Doodle loopt, heb je eigenlijk een aantal data in optie staan voor een vergadering. Je kunt die opties laten weergeven in je agenda via mydoodle > beheer uw account, en klik dan door op Connect calendar and address book. In een paar klikken, kun je zo je digitale agenda koppelen aan je Doodle account. Let op! Zo lang de persoon die de doodle opgestart heeft, de Doodle niet heeft afgesloten, blijven alle mogelijke data in je agenda staan!

Doodle iGoogle widget

Soms heb je verschillende peilingen tegelijk lopen. Met een account kun je jezelf het leven een pak gemakkelijker maken door de verschillende Doodles die lopen in een handig overzichtje te gieten. Op de startpagina van MyDoodle krijg je zo’n overzicht, maar je kunt het jezelf nog gemakkelijker maken door de Doodle widget te installeren die iGoogle aanbiedt.

Doodle voor Facebook

Surf naar apps.facebook.com/doodlepolls. Ga door de vertrouwde Doodle wizard en vul alle nodige invulveldjes in. Je kunt nu de geadresseerden voor de peiling uit je vriendenlijst in Facebook halen. Je hoeft dus geen e-mailadressen meer op te zoeken van iedereen. De deelnemers krijgen een vraag om mee te doen aan de Doodle in hun postvak van Facebook.

Meer dan data prikken.

Met een beetje originaliteit kun je Doodle gebruiken voor veel meer dan enkel een gepaste datum vinden. Wie eet welk stuk vlees op de leidingsbbq bijvoorbeeld. Wie kan welke workshop geven op het aankomende vormingsweekend? Of wie kan er wanneer bij zijn tijdens de opbouw van de fuif volgende week? Allemaal situaties waarbij je Doodle kunt gebruiken om een overzichtelijk schema te laten genereren. Welke datum of beslissing er als beste uitkomt, maakt dan uiteraard even niet meer uit.

Gerelateerd