Kleur bekennen op Facebook

Je kon er niet aan ontsnappen vandaag op Facebook. Honderdduizenden vrouwen begonnen plots de kleur van hun beha mee te delen in hun status update. Dankzij een bericht in The Sound of Sam op StuBru kreeg deze hype ook in Vlaanderen binnen de korste keren navolging bij duizenden vrouwelijke Facebookgebruikers, maar het fenomeen was al langer aan de gang in de rest van de wereld.

Dankzij de Live Search functie van Google, Facebook en Twitter kon je mooi volgen hoe de hype zich uitbreidde. Rond half acht vanavond was het bericht op de radio, even later verschenen de eerste kleuren op Facebook. Tegen acht uur werd er al volop getwitterd over de zin en onzin van dit openhartig initiatief van de vrouwelijke Facebookers.

Binnen het uur waren er groepen opgericht op Facebook. Dames… Wij willen het kleur van uw ondergoed niet weten… haalt het met 24 leden voorlopig van Dames… Wij willen het kleur van uw ondergoed WEL weten… (2 leden).  Of wat dacht je van deze: als je een kleur zegt moet je het ook bewijzen! Om 20u30 kon je al de eerste blogposts vinden over het fenomeen.

En zo werd ook de ware toedracht achter dit fenomeen duidelijk: het initiatief heeft als bedoeling om vrouwen bewust te maken van de gevaren van borstkanker, zo leerde zeta.net me. Op een andere blog van Dan Wood kwam ik te weten dat de initiatiefnemers via Facebook chat de eerste vrouwen zijn beginnen aanzetten om mee te doen.

Straffe virale campagne dus, waarbij nog maar eens bewezen wat voor mogelijkheden Facebook heeft om een boodschap te verspreiden. Of wringt net daar het schoentje? Ik zag vanmiddag namelijk een aantal mannen vrolijk meedoen met deze kortstondige hype, zonder goed en wel te beseffen waar het eigenlijk allemaal om draaide.

Ik hoop dus dat er door de initiatiefnemeers van deze campagne een vervolg aan de actie geven en de link met borstkanker zo duidelijk maken.  Al woedt overal de discussie over het hoe en waarom van de kleuren op Facebook en lijken Twitteraars in Amerika elkaar de boodschap alvast over te brengen. Wordt dus hopelijk vervolgd in Vlaanderen…

Gerelateerd