iLikeMalawi (2): Op zoek naar internet

“In the past you were what you owned, now you are what you share.” Met deze gevleugelde woorden was de toon meteen gezet voor een stevig dagje social media training geven aan lokale ondernemers in de toeristische sector in Malawi. Zendergerichte communicatie achterwege laten, Facebook gebruiken als platform voor conversaties in plaats als nieuwskanaal, je klanten ervaringen verkopen in plaats van goederen… Eigenlijk verschillen de vragen en knelpunten hier in Afrika niet zo gek veel van de inzichten die ik gewoon ben om aan te leren in België.

Dé hit van de dag hier was trouwens ‘United breaks guitars’: een dijk van een social media case van een paar geleden, waarin countryzanger Dave Carroll als ontevreden passagier met een online filmpje de strijd aangaat met United Airlines. We hebben afgesproken met de deelnemers dat ze het bewuste nummer uit hun hoofd kennen tegen het einde van de cursus hier.

De grootste uitdaging vandaag was evenwel om internet te pakken te krijgen. In de middagpauze werd ik daarom holderdebolder meegenomen in een jeep om bij Airtel (een van de grote mobiele internetspelers in Afrika) een internetstick te gaan kopen die ons hier de komende weken van internet zou moeten voorzien. Een uitgelezen kans om te weten te komen of mobiel internet in derdewereldlanden – dankzij de beruchte theorie van de remmende voorsprong – wel degelijk wijder verspreid is dan in ons Belgenlandje (de stap van kilometers internetdraad trekken werd hier immers overgeslagen). En ik moet zeggen: ik heb in België in geen tijden zo’n vlot internet gehad via een stick dan we hier nu hebben om cursus mee te geven.

Social Media Training geven in Malawi

Betekent dat nu dat iedereen hier vrolijk loopt te twitteren en facebooken met zijn smartphone? Dat nu ook weer niet… Volgens de meest recente statistieken die ik kon vinden zijn er in Malawi 3 mobiele telefoons voor elke 10 inwoners. Uit de gesprekken die ik hier vandaag al had met de lokale bevolking blijkt ook dat de meeste mensen wel een telefoon hebben die in theorie online kan, maar dat de meeste mensen het niet doen omdat het te ingewikkeld of te duur is. Als de mensen hier al mobiel internet gebruiken, is dat vooral omdat ze het nodig hebben voor hun job. Tiens… Waar hebben we dat nog gehoord?

Laten we het even concreet maken: de stick die we hier nu gebruiken geeft ons recht op 1 gigabyte aan data die we binnen de maand moeten opgebruiken. Op dat vlak is het vergelijkbaar met wat Telenet aanbiedt met zijn King abonnement. Alleen betaal je daar hier omgerekend ongeveer 7 euro voor (stick zelf niet meegerekend). Klinkt spotgoedkoop, maar voor de doorsnee Afrikaan dus echt wel een luxeproduct. Er werd me vandaag wel verteld “dat de prijzen voor mobiel internet wel serieus aan het dalen zijn…” Again: sounds familiar 😉

Conclusie van de dag: dat Vlaanderen een partnerschap heeft met Malawi is – alvast op vlak van het gebruik van mobiel internet – misschien niet echt zo’n toeval…

Gerelateerd