Getest: de nieuwe Facebookpagina’s

Als een dief in de nacht waren ze er plots vannacht: de nieuwe look voor de Facebookpagina’s. Via www.facebook.com/pages/status kunnen beheerders hun pagina nu al ‘upgraden’. Als je dat niet doet, gebeurt dat op 10 maart sowieso.

Het zal voor heel wat beheerders wennen zijn. Enerzijds verdwijnen een aantal populaire functies. Maar anderzijds komt Facebook ook tegemoet aan een aantal punten die al een tijdje op eenieders wishlist staan. Geven en nemen zeker?

Wat zijn de nieuwigheden?

Een plek om je foto’s te laten zien boven aan je pagina

Net zoals bij Profielen krijg je ook bij Pagina’s de laatste vijf foto’s te zien bovenaan op je pagina. Dat biedt vooral mogelijkheden om een reclamebanner voor een upcoming activiteit in te plaatsen.

Geen tabs meer

Dat heeft helaas consequenties  voor het fijne tooltje FBML. Dat Facebook zelf geen fan is van een tool waarmee beheerders hun pagina een andere look kunnen geven, is intussen bekend. En dus verdwijnen de tabs die je zelf aanmaakte met FBML nu ook bij pagina’s en worden ze links onder je profielfoto. Ze zijn er dus nog wel, maar springen een pak minder in het oog. Ironisch genoeg geeft Facebook als uitleg dat ze daar staan “waar iedereen het verwacht”… erhm NOT!

Reageren op berichten op je pagina als persoon

Switchen tussen je eigen profiel en je pagina kan via ‘account’ > ‘facebook in naam van jouw pagina gebruiken’. Als je meerdere pagina’s beheert, staat er ‘jouw pagina’s’

Meldingen wanneer fans communiceren met je pagina

Eentje dat al een tijdje op het verlanglijstje stond van veel beheerders. Tot nu toe moest je eigenlijk constant je pagina gaan checken om te zien of er iemand gereageerd had. Dat zou nu – naar analogie met de nieuwe Facebookgroepen – opgelost moeten zijn door meldingen aan de beheerders. Uiteraard zie je enkel de meldingen van je pagina als je ingelogd bent als die pagina.

Een nieuwsfeed enkel voor de pagina’s die je leuk vindt.

De ‘favorieten van je pagina’, waarin je gerelateerde Facebookpagina’s kon bijhouden, wordt nu echt uitgebreid naar pagina’s die andere pagina’s leuk gaan vinden. Als je ingelogd bent als een pagina, kun je zelfs een newsfeed bekijken (klikken op ‘startpagina’) met enkel de berichten van je ‘favoriete pagina’s

Pagina’s en fans uitlichten

5 van je favoriete pagina’s staan nog steeds links onder de profielfoto vanje pagina. Via ‘pagina beheren’ > ‘uitlichten’ kun je evenwel zelf instellen welke pagina’s daar (al dan niet roterend als je er meer dan 5 aanduid) moeten uitgelicht worden. Het systeem kan ook ingezet worden om superfans in the picture te zetten. Of de medewerkers van je organisatie bijvoorbeeld.

E-mails ontvangen wanneer iemand op je berichten reageert

Wanneer je vroeger iets postte op een prikbord van een pagina en daar reageerde iemand op, dan kreeg je daar geen e-mails van. Nu bestaat die mogelijkheid wel (via ‘pagina beheren’ > ‘je instellingen’)

Filteren op ‘enkel fans’ kan niet meer

Niet dat zoveel pagina’s deze instelling gebruikten, maar ik geef het toch maar even mee. Voortaan kun je er op je prikbord enkel voor kiezen om alleen alle paginaposts weer te geven, of alle posts van je pagina + je fans.

De naam en het type van je pagina veranderen

Eindelijk wordt het mogelijk om de naam van je pagina te veranderen. En terecht. Want af en toe verandert een bedrijf van naam, of wil je ‘Rock Werchter 2010′ veranderen in Rock Werchter 2011’, om maar iets te zeggen… Ook het type pagina kun je nu eindelijk veranderen. Veranderen doe je via ‘info bewerken’ > ‘algemene gegevens’


(dit artikel verscheen ook in de Mediapedia op www.apestaartjaren.be)

Gerelateerd