Getest: de nieuwe Facebookgroepen

Een maand geleden kregen de groepen op Facebook een grondige facelift en een pak nieuwe functionaliteiten. En dat was nodig. Want voor veel mensen was de grens tussen een groep (die eigenlijk voor interne communicatie dient) en een pagina (waarmee je je vereniging of organisatie extern kan promoten) helemaal niet duidelijk. Met alle gevolgen en frustraties van dien.

Een groep aanmaken kan via www.facebook.com/groups

Leden uitnodigen

Groepen zijn nu echt op maat gemaakt voor kleine verenigingen, klassen, families, … Per groep kun je maximum 250 leden toevoegen. Bij de oude groepen was dat nog 5000. Facebook kondigde aan dat je uitgenodigd moest worden en dus niet zelf lid kon worden, maar dat blijkt niet te kloppen, want ik kreeg de afgelopen weken een aantal verzoeken om lid te worden. De mensen die je uitnodigt moeten wel allemaal vrienden zijn van jou.

Een groep kan nog steeds op ‘open’, ‘besloten’ of ‘geheim’ gezet worden. Op dat vlak verandert er dus niks. Of toch, misschien een pluim voor Facebook: standaard staan groepen op ‘besloten’. Mooi zo!

Samen documenten bewerken

Facebook goes GoogleDocs las je hier en daar. De feature om ook documenten toe te kunnen voegen aan Facebookgroepen is de grootste vernieuwing, maar lost eigenlijk maar gedeeltelijk de verwachtingen in. Puur technisch gezien komt het neer op ‘samen teksten bewerken‘. Je kunt geen bestaande pdf’s of Excelbestanden opladen bijvoorbeeld, noch downloaden. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit in de nabije toekomst wel mogelijk. De nieuwe Facebook messages zouden immers ook een geïntegreerde online versie van Microsoft Office moeten hebben.

Commentaar, links en foto’s delen

De overige features, die in een oude groep ook al mogelijk waren, blijven gewoon bestaan. je kunt nog altijd links en foto’s delen. Al is de mogelijkheid om alle foto’s van je groep in 1 map bij te houden wel verdwenen. Ook hier wil Facebook duidelijk het verschil aantonen met pagina’s, waar je de foto’s per activiteit kunt bijhouden. In groepen is het vooral de bedoeling dat er een discussie over een bepaalde foto gevoerd wordt.

Geheel volgens het Gmail-principe komt het laatste bericht waarop gereageerd wordt, bovenaan te staan. Opgelet trouwens: als je commentaar toevoegt, moet je gewoon op ‘enter’ drukken. Er is geen ‘delen’ knopje meer!

Groepschat

Er is al lang vraag om – net als Messenger en GTalk – ook op Facebook met een groep te kunnen chatten. In de nieuwe Facebookgroepen is dat wel mogelijk en kun je dus in één klap chatten met alle leden van je groep. Heel handig als je samen over een bepaald onderwerp aan het discussiëren bent. Enig minpuntje: je kunt niet zelf selecteren met welke leden je een gesprek wil beginnen. Het is óf met iedereen chatten, óf met niemand chatten…

Een E-mailadres voor je groep instellen

Binnenkort kunnen we gebruik maken van Facebook Messages. Een inbox waarin e-mail, sms en facebookberichten allemaal samenkomen. Ook voor groepen bestaat de mogelijkheid om een groeps-mailadres aan te maken, bijvoorbeeld: mijnklas@groups.facebook.com.  Oppassen! Je kunt het groeps e-mailadres maar een keer instellen en daarna niet meer veranderen! Ik deed een testje en stuurde via zo’n e-mailadres een bericht naar alle leden. Maar we zijn intussen 5 uur later en het is nog niet aangekomen. Daar is duidelijk nog werk aan de winkel…

Conclusie

Facebook heeft voor zijn nieuwe groepen duidelijk goed naar het geflopte Google Wave gekeken. Een heleboel features staan nog in hun kinderschoenen, maar het potentieel is gigantisch voor kleine groepen die een platform zoeken waar je gemakkelijk informatie kunt uitwisselen. Als een aantal features nu nog wat verder uitgewerkt worden, uiteraard. Meer van datte, graag!


(dit artikel verscheen ook in de mediapedia op Apestaartjaren.be)

Gerelateerd