Geluidsbestanden aanbieden op je website met Soundcloud

Muziek aanbieden en verspreiden via je website mag niet wegens het copyright dat op zo goed als alle muziek van toepassing is. En toch zijn er situaties waarin je wel graag audiobestanden op je website wil zetten. Een interview bijvoorbeeld. Of je wilt een geluidsopname waarvan je de auteur bent gratis downloadbaar maken. Of je wilt gewoon een nummer waar je fan van bent op je blog zetten om het aan te raden aan je lezers, zonder dat het daarom downloadbaar moet zijn (met dat principe is MySpace groot geworden, nietwaar?)

Soundcloud biedt je op dat vlak heel wat mogelijkheden. Via deze gratis online-applicatie kun je tot 2 uur materiaal opladen. Wil je meer, dan kun je dit volume uitbreiden voor 29 euro per jaar.

Soundcloud zit vrij eenvoudig in elkaar. Na de obligate registratie en bevestiging van je e-mailadres, kun je via ‘upload’ al je muziekbestanden in een keer opladen op de servers van Soundcloud. Ik ging aan de slag met de jaarliederen van Scouts en Chiro:

Je hebt ook de mogelijkheid om extra informatie zoals een titel, tags, … toe te voegen.

Iedereen kan de muziek beluisteren, maar er is ook een mogelijkheid om je file downloadbaar te maken (wel best doen met files waarvan je de rechten hebt).

Om de audioplayer op je persoonlijke website en blog te zetten, kun je via ‘share’ de ’embed code’ kopiëren en die plakken in de code van je website/blog. Via diezelfde ‘share’ functie kun je er ook voor kiezen om je player een andere kleur of afmetingen te geven.

Het resultaat ziet er dan zo uit. Veel luisterplezier!

 

(dit artikel maakt deel uit van de MediaPedia, dé nieuwe media helpdesk voor jeugdwerkers)

Gerelateerd