Een promovideo die werkt?

#

De jonge Gentse schrijver Frederick Morel lanceerde vorige week deze video om zijn nieuwe boek ‘Happiness on a plate’ te promoten. Het filmpje werd meteen tientallen keren gedeeld op sociale media. En haalde ook heel wat nieuwssites, kranten en zelfs deze blog 😉 Maar waarom scoorde deze promovideo, waar andere niet veel verder geraken dan een paar likes?

1. Deze promovideo maakt geen promo

Sociale mediakanalen dienen om in interactie te gaan met je achterban, niet om promotie te maken. In dit filmpje is het product waar het om gaat zeer expliciet in beeld. Maar je wordt in de eerste plaats persoonlijk aangesproken. En er wordt ook niet wanhopig geschreeuwd “Koop mij” of “Schrijf je in”. Enkel op het einde krijg je de praktische info mee om het boek aan te schaffen.

2. Echt en authentiek

Het filmpje ziet eruit alsof je het zelf ook had kunnen maken. Het is niet het gladde stilistisch perfect afgemonteerd reclamefilmpje dat we elke avond in onze maag gesplitst krijgen op televisie. Of bij de start van een youtubefilmpje.

morel_thatguy

3. People buy people

Waarover gaat het boek? Dat kom je eigenlijk niet te weten. En daar gaat het hier ook niet om. Het filmpje focust vooral op de figuur van Morel en minder op de inhoud van het boek. Waarom kopen we het kookboek van Jeroen Meus en niet die tientallen andere prima kookboeken? Vind je Morel sympathiek, origineel, charmant? Dan groeit de kans dat je zijn boek zult aanschaffen.

4. Met een vleugje humor

Het filmpje is origineel en werkt op de lachspieren. Daardoor gaan mensen het niet delen omwille van het boek dat erin gepromoot wordt, maar omdat het gewoon een leuk filmpje is.

moral_chili

5. Kort en krachtig

Promofilmpjes hebben meestal 1 groot probleem: ze duren gemiddeld 4-5 minuten. En laat ons heel eerlijk zijn: die tijd hebben we niet wanneer we aan het surfen of facebooken zijn. 1 à 1,5 minuten is doorgaans de richtlijn bij een online filmpje om de attention span van de kijker vast te houden.

6. Opgepikt in de klassieke media

Een video bewust ‘viraal’ laten gaan, enkel op het internet is vaak veeleer toeval dan het resultaat van een uitgekiende strategie. Vaak gaat het filmpje pas echt helemaal viraal wanneer het opgepikt wordt door de klassieke media. Zoals hier onder andere in ‘Het Nieuwsblad‘:

moral_nieuwsblad

 

 

 

Gerelateerd