De regeringscrisis gaat viraal

Na meer dan 200 dagen zit ons land nog steeds zonder regering. Nieuwe verkiezingen zijn voor niemand echt een optie, maar toch willen heel wat kiezers hun stem laten horen en hun ongenoegen laten blijken. En het internet bleek vandaag daarvoor het medium bij uitstek! Mét een knipoog en een ironische ondertoon. Zoals het echte Belgen betaamt. Ik zet drie initiatieven die vandaag op mijn computerscherm passeerden, graag even op een rijtje.

1. Camping 16

Geen regering? Geld terug! Dat is de slagzin van al ruim 1400 internetters die de komende 100 dagen virtueel zullen kamperen voor de deur van Wetstraat 16. Als er dan nog geen regering is, willen ze hun geld terugeisen.

“Wat doe je als je hebt betaald voor iets dat niet werkt, waar je niet tevreden over bent? Je eist je geld terug. Volstrekt logisch. Volstrekt terecht. Waarom betalen we dan allemaal voor een product dat niet naar behoren functioneert?”

Wie er precies achter het initiatief Camping16 zit, is niet duidelijk. Maar het initiatief ging vandaag wel als een lopend vuurtje langs Facebook en Twitter. Benieuwd hoeveel lustige kampeerders de wetstraat de komende dagen nog zal aantrekken…

2. No Government, Great Country

Op Facebook werd ik vandaag ook uitgenodigd voor een manifestatie op 23 januari aan de Beurs in Brussel onder de titel “No Government, Great Country”. Dit studenteninitiatief  roept iedereen op om eind deze maand naar Brussel af te zakken om het ongenoegen met de politieke gang van zaken te laten blijken. Ze lijken daarbij geïnspireerd door de open brief die Yves Desmet van De Morgen aan Bart De Wever publiceerde op 08/01.


“Kleed u in het wit, neem uw gezin, familie, buren en alle sympathisanten bij de hand en kom naar het centrum voor ons betoog,” klinkt het op het Facebook-event. Bij deze ‘witte’ mars hoort ook de website www.230111.be, die in de nationale driekleur “Shame” bloklettert.


3. We worden wereldkampioen regeringvormen

Iets ludieker gaat het eraan toe op de Facebookpagina “we worden wereldkampioen regeringvormen”. Je kunt daar supporteren voor onze politici. Deze onderhandelingen braken namelijk al alle nationale records (het vorige dateerde uit 2007 met 194 dagen), maar het ultieme record van 248 dagen staat nog steeds op naam van de Irakezen.

“Nu opgeven zou stom zijn” zeggen de Belgische politici in koor. “Nederland hebben we al een ferm poepje laten ruiken, en wie wil er niet tot die illustere hall of fame toetreden naast Irak, of vorige recordhouders als Mozambique, Bangladesh en Tsjetsjenië? Hoewel de laatste loodjes nog zwaar zullen wegen, zal de beloning groot zijn. België was voor het buitenland veel te lang het land van frieten, chocolade en bier. Het bereiken van het wereldrecord zet ons opnieuw op de kaart”.

Op 16 februari kunnen we het Irakese record verbreken. en dat wordt gevierd op 17 februari met een groot “volksfeest“. Dat ook dit initiatief in studentikoze middens is ontstaan, zal u ongetwijfeld niet verbazen…

Gerelateerd