Dé filmpjes van 2012

Een jaaroverzicht kun je eigenlijk toch maar echt maken wanneer het jaar helemaal voorbij is. Wat doet een mens dus op 1 januari? Juist, de meest opmerkelijke online filmpjes van 2012 even op een rijtje zetten. Niet noodzakelijk de meest bekeken. Nee, want die heeft YouTube al op een rijtje gezet. Wel die filmpjes die mij in 2012 het meest zijn bijgebleven.

Address is approximate

Schitterende stopmotion kortfilm die op een wel zeer inventieve manier Google Streetview gebruikt voor een verbluffend resultaat

Address Is Approximate from The Theory on Vimeo.

 

The hardest job in the world

In 2012 streek het Olympische circus neer in Londen. Procter & Gambler greep dit evenement aan om met deze spot alle moeders ter wereld in de kijker te zetten.

Dumb ways to die

Bijzonder originele veiligheidscampagne van Metro Trains uit Australië. Kijk een keer naar dit filmpje en je zit gegarandeerd voor de rest van de dag het melodietje mee te fluiten.

Push to add drama

Vergeet de flashmobs met dansende en zingende mensen. TNT toonde in 2012 dat je met een originele invalshoek, een uitgekiende timing en een handvol acteurs met verbaasde blikken een intenethit kunt scoren tot ver buiten de landsgrenzen.

Unwatchable

Dat verkrachtingen in Afrika al jaren als oorlogswapen worden ingezet, dat weten we allemaal. Maar of we er echt wakker van liggen? Misschien moet hetzelfde scenario zich eerst in onze achtertuin afspelen voor we ons die gruwel echt kunnen voorstellen? Ik waarschuw u op voorhand: niet voor gevoelige kijkers


De glazen bol

Febelfin zetten een campagne op om mensen er bewust van te maken om hun financiële gegevens, pincodes, … niet te laten rondslingeren op het net. Ze huurden daarvoor Duval Guillaume in. En kwamen op de proppen met een excentrieke waarzegger die wel heel straffe uitspraken deed.

Respect op kamp

Onder het motto ‘Respect krijg je terug’ organiseerde Steunpunt Jeugd een wedstrijd voor jeugdbewegingen om met een filmpje te tonen hoe je op kamp respect kunt tonen voor de buren en de omgeving. En dat leverde dit schitterende filmpje van de KLJ uit Haasdonk op.


A simple song

Niet alleen een van dé songs van 2012 voor mij, maar ook eentje met een videoclip die ik met plezier ontdekt hebt en met nog veel meer plezier een paar keer herbekeken heb.Getekend: The Shins


A woman’s nightmare

De Franse NGO Samusocial helpt dakloze vrouwen in Parijs aan onderdak. Vaak worden zij op straat het slachtoffer van geweld. Via dit interactieve filmpje wil de organisatie het probleem aankaarten. Het geniale aan deze actie? Je kunt zelf ingrijpen en helpen.

Mitt Romney Style

Afsluiten doen we met een vrolijke noot. 2012 was het jaar van de presidentsverkiezingen in de VS. En van Gagnam Style. Combineer die twee en je krijgt een filmpje zoals het volgende:

 

 

Gerelateerd