Groen zoeken op het internet

CO² uitsparen door van zoekcomputer te veranderen op internet? Lijkt een gek verhaal, maar de uitleg in het filmpje van Ecosia houdt ergens wel steek. 80% van de inkomsten die gegenereerd wordt door kliks op advertenties wordt opnieuw geïnvesteerd in het regenwoud als compensatie voor de tonnen CO² die de servers van zoekcomputers ieder jaar produceren. Een nieuw verfrissend idee en een mooi initiatief!

Of toch niet? Een beetje snuffelen op internet leerde me dat Ecosia lang niet de eerste ecologische zoekmachine is. Ecosia werd gelanceerd in december 2009 en maakt gebruik van de technologie van Bing en Yahoo! om zoekresultaten weer te geven. Google ging in 2007 blijkbaar al in zee met EcoSearch. Ook op vlak van groen zoeken is de concurrentie online blijkbaar bikkelhard 🙂

Als we verder zoeken (groen uiteraard), ontdekken we nog veel meer:

  • Zoekmachines als Ecocho en Treehoo!: kopen per zoekopdracht ‘koolstofkredieten’ bij een firma’s die daarmee bomen planten.
  • En wat te denken over Greengle? Deze website toont dezelfde resultaten als Google maar dan weergegeven via een zwarte achtergrond. Hierdoor wordt minder energie gebruikt waardoor het milieu minder belast wordt.
  • Er bestaan ook zoekmachines, die enkel zoeken in ‘groene’ websites, zoals EcoSeek en Green Maven

Gerelateerd