Apps voor landbouwers

Vergeet ‘Farmville’ en de DJ-app Tractor. De afgelopen weken verdiepte ik me voor 6 workshops en lezingen van Boerenbond en Sanac in de wondere wereld van de ‘boerenapps’ die er echt toe doen. Hieronder de 10 opmerkelijkste op een rijtje:

app_regenmeterRegenmeter

Hoeveel neerslag is er gevallen op je veld de afgelopen nacht? Via GPS-coördinaten tover je je smartphone om in een digitale pluviometer.

Android – iOS

app_buienalarmBuienalarm

De app Buienalarm maakt gebruik van de data van Buienradar, en waarschuwt je wanneer het zal regenen op de plaats dat je je bevindt. Of op eender welke plek die je de app laat onthouden.

Android – iOS

app_groenmeterGroenmeter

Geen idee of het wetenschappelijk is, maar wel een van de vreemdere apps die ik ben tegen gekomen: Met Groenmeter neem je een foto van je gewassen. Vervolgens berekent de app het percentage groen op de foto. Doe dat elke dag en je krijgt een idee hoe je gewassen groeien. Of dat beweert de app althans

Android

app_plantifierPlantifier

Deze app is ontwikkeld door Mijntuin.org. Wie een foto van een plant oplaadt, krijgt doorgaans binnen het half uur van de een verzameling digitale tuiniers te horen welke plant het is. Voor professionals ook gewoon leuk als ‘raad je plaatje’

Android – iOS

app_basf_onkruidBASF Onkruiden

Eentje voor wie dagelijks met tuinbouw bezig is. Met deze app scan je geen onkruiden (dat zou pas de max zijn), maar je kunt in de catalogus wel onkruiden gaan opzoeken bij twijfel. Hoe je het onkruid bestrijdt, vertelt deze app niet, want dat is ‘maatwerk’, zo stelt BASF zelf.

Android – iOS

app_telermaatTelermaat

Bruine vlekken op je gewassen, kevers of ander ongedierte waarvan je niet meteen weet hoe je ze best aanpakt Telermaat is een catalogus van sproeistoffen, die je vertelt welk product je voor welke situatie het best gebruikt. En je kunt ze ook meteen bestellen.

Android – iOS

app_waterpas

iHandy Waterpas

Je smartphone of tablet kan heel wat handige tools bevatten: een meter, kompas, zaklamp… Of – waarom ook niet – een waterpas. iHandy biedt het allemaal in één app aan. En het werkt eigenlijk nog vrij accuraat, ook.

Android – iOS

app_gpsareameasure

GPS Area Measure

Hoeveel vierkante meter is het veld dat ik net geploegd of bezaaid heb? Met deze app bereken je het vanuit je luie zetel. Via Google Earth teken je de contouren van het veld af, en de app berekent meteen de oppervlakte.

Android – iOS

app_ilivestock

iLivestock

Nog eentje voor wie zijn veestapel digitaal in beeld wil brengen. Met iLiveStock kun je van elk van je dieren het gewicht, leeftijd, belangrijke gebeurtenissen, … bijhouden en raadplegen waar je ook bent.

Android – iOS

app_legmanagerLegmanager

Of je nu 10 of 400 kippen hebt, met legmanager kun je zowat alles bijhouden wat er aan een kieken bij te houden valt: voer per dier per dag, legpercentage, uitvalpercentage, gemiddeld eigewicht, water-/voerverhouding, voederconversie,…

Android – iOS

Meer apps

Met deze 10 apps kan wellicht elke boer aan de slag. Maar dit rijtje is uiteraard verre van volledig. Zeker in Nederland zijn al heel wat toffe landbouwapps ontwikkeld. Op www.appsforagri.nl en www.agroapps.nl vind je er nog meer dan 100 opgelijst.

(met dank aan @pauldeligne@polskaya@lamazone@ntone@mjadoul@jhml@janseurinck en @appsforagri  voor de hulp en tips van de voorbije weken)

Gerelateerd