8 tips voor de ultieme profielfoto op facebook

De sociale netwerksite Facebook is intussen zo populair dat ‘Facebooken’ intussen een courant werkwoord geworden is. De belangrijkste reden om Facebook te gebruiken is nog altijd ‘online netwerken’. En dan kun je maar beter zorgen dat je profielfoto uit de massa springt. Misschien wel het eerste goede voornemen van 2013? Een nieuwe originele profielfoto instellen?

1. Altijd openbaar

Er zijn maar drie items op Facebook die je niet kunt afschermen met privacy settings: je naam, je omslagfoto en je profielfoto. Dat betekent dat elke internetgebruiker ter wereld je profielfoto kan zien. Ook mensen die niet bevriend zijn met jou, of die zelfs niet eens op Facebook zitten. Je denkt dus maar beter twee keer na voor je een profielfoto instelt.

Je vroegere profielfoto’s en omslagfoto’s kun je overigens wel verbergen door naar het fotoalbum ‘profielfoto’s’ of ‘omslagfoto’s’ te gaan en daar op elke specifieke foto aan te geven wie hem mag zien via ‘bewerken’.

2. Hou het herkenbaar

Ook al is je omslagfoto een pak groter dan je profielfoto, toch is het die laatste die de belangrijkste is. Waarom? Omdat je profielfoto het uithangbord van je profiel is. Elke keer dat je ergens op reageert, je status updatet, … zal het die foto zijn die de mensen te zien krijgen.

Ook wanneer mensen je naam in de zoekbalk van Facebook ingeven, krijgen ze deze foto te zien. Bijgevolg weten ze ook of jij wel degelijk de persoon bent naar wie ze op zoek waren. Een foto van je nieuwe brommer, je idool of je hond als profielfoto gebruiken is fun, maar dus eigenlijk niet zo slim. Zoek in Facebook maar eens op ‘Jan Janssens’ en je snapt meteen het nut van een herkenbare profielfoto.

3. Afgestemd op het juiste formaat

Een profielfoto op Facebook is 180×180 pixels groot. Vierkant dus. Dat klinkt op zich vrij evident, maar dat bepaalt wel voor een groot deel de keuze van je profielfoto. Een langwerpige foto waar je van kop tot teen op staat gebruiken, kan ertoe leiden dat je als het ware onthoofd wordt.

Gelukkig biedt Facebook wel de mogelijkheid om via ‘profielfoto bewerken’ je hoofd op je profielfoto in de juiste positie te manoeuvreren.

4. Je profielfoto verraadt wie je bent
Wist je overigens dat je profielfoto meer over je vrijgeeft dan enkel je uiterlijk? FastCompany hebben uitgezocht dat hoeveel er zichtbaar is van je hoofd en de hoek waarin je hoofd geportretteerd wordt iets verraden over je persoonlijkheid. Of zouden ze ons iets durven wijsmaken?

5. Welke achtergrond?

Je profielfoto kan ervoor zorgen dat je opvalt in de nieuwsstroom op de startpagina van Facebook. Je zorgt er daarom best voor dat je gezicht opvalt en niet verloren gaat in een zeer drukke achtergrond

6. Pimp je blanco Facebookfoto

Niets is zo erg als helemaal geen profielfoto hebben. Dan krijg je (en jouw vrienden ook) de standaard lichtblauw/witte contouren van een man of een vrouw te zien. Maar laat dat nu net de aanleiding zijn voor sommige Facebookers om net daarmee creatief aan de slag te gaan. Absoluut niet communicatief, maar wel bijzonder grappig.

7. Doe eens zot

Er bestaan nog een heleboel leuke websites om van je profielfoto net dat ietsje meer te maken. Op cartoon.pho.to/ kun je je foto opladen om er een tekening van te maken. Op www.southparkstudios.com  kun je je profielfoto in een South Park jasje steken…  Of wil je liever lijken op een van die blauwe wezens uit Avatar? Gebruik dan www.avatarizeyourself.com

8. Update please

Het belangrijkste verschil tussen je identiteitskaart en je profielfoto? Na 5 jaar lijk je hopelijk nog op je profielfoto. Update je profielfoto dus geregeld. Heb je je haar laten kleuren? Kort geknipt? Pas dan je foto aan. Of zorg dat je in de zomer met een zonnebril op staat te pronken, en in de winter met een muts.

Geregeld updaten is dus de boodschap, maar overdrijf ook niet. Een profielfoto dient in de eerste plaats om herkenbaar te zijn. En dat gaat verloren als je er elke week een andere van maakt.

(Dit artikel verscheen ook in de online helpdesk voor jeugdwerkers, de MediaPedia op www.apestaartjaren.be op 19/12/2012, en verschijnt ook in januari 2013 in het ZAP-magazine van Joetz vzw)

Gerelateerd