5 tips voor wie met online video wil beginnen

door | 13/04/2018

Online video verovert wereldwijd het internet. We kijken steeds meer online video op facebook, instagram en youtube. Dat zijn dan ook dé platformen waar je je publiek met video kan bereiken en verleiden om je organisatie te ontdekken. Hieronder vind je 5 richtlijnen die ervoor zorgen dat je video’s op deze sociale mediakanalen succesvol zijn.

1. Je publiek is niet geïnteresseerd 

Er is een overdaad aan videocontent, maar onze aandachtsboog wordt alsmaar kleiner. Aandacht kopen heeft geen zin. De videocontent die je maakt, moet dus opvallend zijn en 100% relevant voor je doelpubliek. Begin er niet aan als je geen antwoord hebt op de vraag: “waarom zou mijn publiek geven om deze video of delen met andere mensen?”.

2. Het antwoord? strategie, strategie, strategie

Om succesvol te zijn, heb je dus een duidelijke strategie nodig op het vlak van content (wat vertel ik aan wie?) en vorm (welk kanaal gebruik ik om dat te vertellen?). Nadenken voor je start is dus het halve werk. Er zijn verschillende strategische doeleinden waarvoor je online video kan inzetten:

  • conversatie op gang brengen door deelacties bij je volgers uit te lokken
  • interactie in de comments aangaan met je doelpubliek
  • conversie naar een landingspagina op je website waar je mensen verleid om een artikel te lezen, zich in te schrijven voor je evenement, …

Definieer ook goed wie je doelpubliek is: hun interesses, gevoeligheden, bezorgdheden, … .

3. Verhaal is king

Met video kan je prachtige verhalen vertellen. Zorg ervoor dat die verhalen volledig aansluiten bij de persoonlijke verwachtingen en wensen van je doelpubliek. Wees relevant, vertel iets was betekenis heeft voor je publiek:

  • vertel verhalen vanuit de waarom (missie) van je organisatie of bedrijfje: het geeft je een duidelijke identiteit!
  • vertel over gebeurtenissen achter de schermen: wat voyeurisme kan nooit geen kwaad
  • speel in op de actualiteit
  • werk met verhalende elementen zoals goede personages, empathie en verrassing

4. Vorm is queen

Behalve de inhoud, moet ook de vorm goed zitten. Het kanaal/platform is het allesbepalende uitgangspunt (Facebook is anders dan pakweg Youtube). Je moet de vorm aanpassen aan het kanaal (en het kanaal bepaal je aan de hand van je doelpubliek).

De vormelijke vereisten van video op facebook zijn:

  • Short and sweet
  • De eerste seconden zijn cruciaal! Grijp je kijker met het meest opvallende beeld, dan de insteek via een titelanimatie en dan het verhaal.
  • Maak je video voor ‘sound off’: helder en eenvoudige tekstanimaties op beelden

Op youtube hoeft het allemaal niet zo flitsend. Je video mag langer duren. Mensen die je video op youtube bekijken, gaan vaak actief op zoek naar je content. Ze zijn dus al geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt.

5. Je hebt geen groot budget nodig

Zonder budget kan je met smartphone kleine video’s maken van gebeurtenissen in en rond je organisatie. Het hoeft niet altijd ‘picture perfect’ te zijn, zolang het maar waarde creëert voor je doelpubliek. Projecten met grote visibiliteit laat je beter extern doen.

Bestel ons boek!

140 pagina's vol inspirerende voorbeelden, concrete formats en tips om YouTube, TikTok en Reels te veroveren!

Opleiding volgen?

Verbeter je digitale skills op het vlak van Canva, Flexmail, TikTok, Instagram, LinkedIn, online video, ...

De Toptopical-kalender voor 2023!

Spreadsheet met inhaakdata

Meer dan 1000 'speciale dagen' opgelijst om op in te haken op je sociale media!

Luister naar onze podcast

Luister naar onze podcast over digitale communicatie 'Na de biep'

Lees zeker ook eens