5 tips om Instagram in te zetten voor je organisatie

#

Instagram rukt op en is met 300 miljoen actieve gebruikers nu al groter dan Twitter. Vooral bij tieners en twintigers maakt de app furore. Ideaal dus om als vereniging op in te spelen.

In september en oktober geef ik voor het eerst een opleiding Meer publiek met Instagram voor Publiek Centraal. In afwachting van die opleiding, geef ik hier alvast 5 tips mee. Wie weet tot dan voor tip 6 tot 100 🙂

1. Zorg voor goede beelden

Het klinkt evident, maar het is het allesbehalve. Op Instagram moet je in eerste instantie sprekende beelden posten. Een leuk detail, een prachtige foto,  Met een smartphone is dat niet altijd even evident, maar niks houdt je tegen om de foto met een reflexcamera te nemen, eerst te bewerken in Photoshop en die daarna op je smartphone te uploaden. Of om er nog snel het logo van je organisatie bij te fotoshoppen. Zo pakt Kazou het bijvoorbeeld ook aan:

2. Vertel een verhaal

Aangezien Instagram een instant medium is, is het perfect om er het verhaal van je organisatie mee te vertellen. Laat je medewerkers én publiek aan bod komen. En geef je volgers een blik achter de schermen. Mediaraven en Vooruit tonen hier hoe het kan.

Hoera! Een nieuwe raaf in het nest! Welkom @Emmyvdbus! #vorming #workshops #kampen #mediawijsheid

Een foto die is geplaatst door Mediaravenvzw (@mediaravenvzw) op

 

 

3. Knutsel met je foto’s

Immens populair op Instagram zijn memes en slogans, genre ‘keep calm and…’. Wees origineel, haal er een fotobewerkingsprogramma bij en zie hoe onder andere Studio Brussel het aanpakt:

Veel beterschap, Dave! En hopelijk tot in Werchter. Rock and Roll!   Een foto die is geplaatst door Studio Brussel (@stubru) op

4. Lanceer een eigen hashtag

Moeilijk om te volgen wat je publiek over jou zegt als hun foto’s verstopt zitten ergens in de miljoenen foto’s die elke dag op Instagram gepost worden. In Kortrijk gebruiken ze bijvoorbeeld al eventjes #igkortrijk, in Antwerpen #instantwerpen. Handig om te monitoren en meteen op te kunnen inspelen.

instantwerpen-1024x576

5. Combineer Instagram met andere apps

De Instagram-app biedt al heel wat mogelijkheden, maar er zijn tientallen apps die ervoor kunnen zorgen dat je met Instagram meer kunt doen. Met de app NoCrop en Squaready kan je foto’s in landscape of portrait gaan posten in het vierkante formaat van Instagram. Met FotoRus beschik je over extra filters, opmaakmogelijkheden en tekst. RePost laat je toe om foto’s van anderen te forwarden. En met programma’s als Gramblr en Latergram.me kan je bijvoorbeeld vanop een computer foto’s uploaden op Instagram.

Deze en andere tips krijg je in de nieuwe training+coaching  Meer publiek met Instagram. Kristof D’hanens is trainer en coach.

Gerelateerd