5 privacy instellingen op Facebook waar je wellicht over gekeken had

#

Op je naam, profiel- en omslagfoto na, laat Facebook je toe om zo goed als elk brokje info over jezelf af te schermen. Helaas is het niet altijd even duidelijk waar je welk vinkje vindt.

1. Je vrienden verbergen

Standaard kan elke facebookgebruiker zien met wie andere facebookgebruikers bevriend zijn. Wil je liever niet dat wildvreemden in je lijst met vrienden kunnen gaan snuffelen, dan kun je de setting veranderen naar ‘vrienden’ of zelfs ‘alleen ik’.

Ga daarvoor naar het tabblad ‘vrienden’ en kies voor het potloodje helemaal rechts boven je vrienden.

facebook_privacy02

2. Je geboortejaar onzichtbaar maken

Je geboortedatum invullen is verplicht als je wilt registreren bij Facebook. Enerzijds handig omdat je dan massa’s verjaardagswensen op je tijdlijn krijgt op je verjaardag. Anderzijds wil je misschien niet dat iedereen weet hoe oud je precies wordt.

Dat kun je gelukkig aanpassen op het tabblad ‘info’ op je profiel. Daarna kies je voor ‘Contact- en algemene gegevens’. Vervolgens heb je de keuze om je geboortedatum en/of je geboortejaar zichtbaar te maken.

facebook_privacy01

 

3. Je favoriete pagina’s verbergen

De pagina’s die je liket, zijn standaard zichtbaar voor iedereen. Maar misschien wil je niet dat pakweg je toekomstige werkgever weet dat je fan bent van ‘Vlaams Belang’, ‘Dana Winner’ of ‘hete bokken tijdens het blokken’.

facebook_privacy03

4. Jezelf uit Google halen

Wil je liever niet dat mensen je profiel vinden als ze je naam googelen? Dan kun je dat met een eenvoudig vinkje voor altijd uitschakelen.

Ga naar Instellingen > Privacy > Wie kan me opzoeken? en zet het vinkje ‘Zoekmachines mogen een link naar mijn profiel plaatsen’ weer af.

facebook_privacy04

5. Je oude openbare berichten afschermen

Voor Facebook de Tijdlijn introduceerde in 2012 was het gekkenwerk om een status van een vriend van jaren terug op te zoeken. Door de introductie van de tijdlijn is dat letterlijk maar een muisklik moeite. Problematisch want in pakweg 2007 had je nog niet zo veel privacy mogelijkheden, en dus stonden veel statusupdates toen gewoon openbaar. Facebook ontwikkelde daarom een privacy instelling om alle openbare updates van voor de tijdlijn meteen op ‘alleen vrienden’ in te stellen.

Je vindt deze instelling bij ‘Instellingen’ > ‘Privacy’ > ‘Het publiek voor oude berichten op je tijdlijn beperken’

facebook_privacy05

Gerelateerd